Home / SVET / Za tri dni utieklo z Libanonu do Sýrie viac ako tridsaťtisíc ľudí, asi polovica z nich sú deti a mladiství

Za tri dni utieklo z Libanonu do Sýrie viac ako tridsaťtisíc ľudí, asi polovica z nich sú deti a mladiství

29.9.2024 (SITA.sk) – V dôsledku bojov medzi militantnou skupinou Hizballáh a izraelskými silami prešlo podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) za posledné tri dni z Libanonu do susednej Sýrie viac ako 30-tisíc ľudí.

Zástupca UNHCR Gonzalo Vargas Llosa vysvetlil, že zhruba polovicu týchto utečencov tvoria deti a mladiství.

Sýria trpí vlastnou krízou

Približne 80 percent ľudí, ktorí prešli z Libanonu do Sýrie tvoria Sýrčania, povedal tiež Vargas Llosa s tým, že zvyšok sú Libanončania.

„Teraz sú to, samozrejme, ľudia, ktorí utekajú pred bombami a ktorí prechádzajú do krajiny, ktorá už 13 rokov trpí vlastnou krízou a násilím,“ povedal novinárom v Ženeve prostredníctvom videa z libanonsko-sýrskej hranice. Sýria podľa neho čelí „hospodárskemu kolapsu“.

Útoky sa zintenzívnili

„Myslím si, že to len ilustruje, aké mimoriadne ťažké rozhodnutia musia Sýrčania aj Libanončania urobiť,“ poznamenal tiež Vargas Llosa.

Izraelské sily a Hizballáh sa navzájom ostreľujú od začiatku vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy vlani v októbri. V ostatných dňoch napätie v regióne eskalovalo a vzájomné útoky sa zintenzívnili.

Viac k témam: napätie na Blízkom východe
Zdroj: SITA.sk – Za tri dni utieklo z Libanonu do Sýrie viac ako tridsaťtisíc ľudí, asi polovica z nich sú deti a mladiství © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Babišovo hnutie ANO zvíťazilo vo voľbách o obsadení tretiny českého Senátu, väčšinu v ňom nemá

Opozičné hnutie ANO už v hornej komore českého parlamentu má dvanásť svojich zástupcov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *