Home / SVET / Hurikán Helene dosiahol pevninu Floridy a jedného civilistu pripravil o život, bez elektriny ostali tisícky domácností

Hurikán Helene dosiahol pevninu Floridy a jedného civilistu pripravil o život, bez elektriny ostali tisícky domácností

27.9.2024 (SITA.sk) – Územie amerického štátu Florida vo štvrtok v noci zasiahol hurikán Helene. Národné hurikánové centrum v Miami uviedlo, že živel udrel na pevninu v ústí rieky Aucilla v regióne Big Bend okolo 23:11 miestneho času, pričom ho sprevádzal vietor s maximálnou rýchlosťou 225 kilometrov za hodinu.

Milióny domácnosti bez elektriny

V dôsledku hurikánu sú bez elektriny milióny domácností a podnikov na Floride aj tisícky v štáte Georgia. Živlu pripisujú už aj tri úmrtia – jedno na Floride a dve v južnej Georgii.

Helene je hurikán štvrtej kategórie a meteorológovia varujú, že by mohol vytvoriť intenzívne pobrežné povodne a do veľkej časti juhovýchodných Spojených štátov priviesť aj nebezpečný vietor a lejaky.

Vyhlásenie mimoriadneho stavu

Výstrahy pred hurikánom a prívalovými povodňami vydali aj ďaleko od pobrežia v severnej Georgii či na západe Severnej Karolíny. Guvernéri Floridy, Georgie, Alabamy, Severnej Karolíny, Južnej Karolíny a Virgínie vyhlásili v ich štátoch mimoriadny stav.

Na Floride v dôsledku Helene zatvorili školy a niektoré letiská. Extrémne počasie viedlo aj k zrušeniu mnohých letov, a to nielen na Floride.

Viac k témam: Extrémne počasie, Florida, Hurikán, Výpadok elektriny
Zdroj: SITA.sk – Hurikán Helene dosiahol pevninu Floridy a jedného civilistu pripravil o život, bez elektriny ostali tisícky domácností © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zmeny v jadrovej doktríne majú odradiť Západ od podpory Ukrajiny v útokoch na Rusko, netají sa Kremeľ

Ukrajina v reakcii na útoky Moskvy opakovane útočí na ruské územie raketami a bezpilotnými lietadlami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *