Home / SLOVENSKO / Odsúdený šéf piťovcov Ondrejčák žiada obnovu konania, dôvodom je udelenie trestu prepadnutia majetku

Odsúdený šéf piťovcov Ondrejčák žiada obnovu konania, dôvodom je udelenie trestu prepadnutia majetku

27.9.2024 (SITA.sk) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) vytýčil na pracovisku v Banskej Bystrici na pondelok 7. októbra verejné zasadnutie, na ktorom má rozhodovať o návrhu na povolenie obnovy konania v prípade odsúdeného šéfa zločineckej skupiny piťovci Juraja Ondrejčáka.

Vyplýva to rozpisu pojednávaní súdu. Viacerí odsúdení v medializovaných trestných kauzách požiadali o obnovu konania v súvislosti s nálezom Ústavného súdu SR, podľa ktorého povinnosť súdov ukladať za niektoré skutky aj trest prepadnutia majetku odporuje princípu primeranosti trestov.

Úhrnný a súhrnný trest

V prípade Ondrejčáka, prezývaného Piťo, ŠTS v máji 2021 zrušil jemu pôvodne uložený trest 16 rokov väzenia a uložil mu úhrnný a súhrnný trest 23 rokov väzenia v zariadení so stredným stupňom stráženia. Stalo sa tak v rámci schválenia dohody o vine a treste medzi obvineným a prokurátorom bývalého Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Súd tiež obvinenému uložil ochranný dohľad v trvaní troch rokov a trest prepadnutia majetku. V prípade ďalšieho obvineného Mateja Šalagu upustil súd od uloženia súhrnného trestu, keďže predtým uložený trest 13 rokov a tri mesiace považoval za dostatočný.

Návrh dohody o vine a treste

Prokurátor vtedajšieho ÚŠP podal ešte v decembri 2020 na ŠTS návrh dohody o vine a treste s dvojicou obvinených. Medzi skutky, ktoré im boli kladené za vinu, patrí napríklad organizácia vraždy údajného zakladateľa skupiny takáčovcov Jána Takáča z roku 2003.

Ďalej sa spomínala vražda Ľuboslava Velka, zosnovanie vraždy Fadila Pasjaču z roku 2000 a tiež pokus o vraždu Tibora Füleho z roku 2004. V prípade Ondrejčáka išlo aj o hrubý nátlak a nedovolené ozbrojovanie, v prípade Šalagu aj o skutok krivej výpovede.

Šéf skupiny Ondrejčák

Rozsudok nad 18 obžalovanými v procese so skupinou známou ako piťovci vyhlásil ŠTS v Pezinku ešte v máji 2014. Štrnástich uznal súd za vinných z rôznych skutkov, ako napríklad založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vydieranie, hrubý nátlak, výtržníctvo, výber výpalného či ničenie majetku.

Samotnému šéfovi skupiny Jurajovi Ondrejčákovi vymeral vtedy súd trest 18 rokov väzenia. Najvyšší súd SR mu v novembri 2014 trest znížil na 16 rokov. Šalaga, prezývaný Gaťa, si zase vo väzení pôvodne odpykával trest sedem rokov, neskôr mu bol uložený trinásťročný trest.

Viac k témam: obnova konania, odsúdený, Piťovci, Súdy, Takáčovci
Zdroj: SITA.sk – Odsúdený šéf piťovcov Ondrejčák žiada obnovu konania, dôvodom je udelenie trestu prepadnutia majetku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poslanci Smeru podali trestné oznámenie na Jaroslava Naďa pre korupciu, exminister obrany reagoval krátkym vyhlásením

Smeráci argumentujú videom podnikateľa Zoroslava Kollára, ktorý tvrdí, že exminister obrany zobral úplatok pri poisťovaní štátneho majetku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *