Home / SVET / Boje medzi Izraelom a Hizballáhom sú „netolerovateľné“, USA a ďalšie západné mocnosti vyzývajú na okamžité prímerie

Boje medzi Izraelom a Hizballáhom sú „netolerovateľné“, USA a ďalšie západné mocnosti vyzývajú na okamžité prímerie

26.9.2024 (SITA.sk) – USA, Francúzsko a ďalší spojenci v stredu spoločne vyzvali na okamžité 21-dňové prímerie, ktoré by umožnilo rokovania o eskalujúcom konflikte medzi Izraelom a Hizballáhom, ktorý v Libanone za posledné dni zabil viac ako 600 ľudí.

V spoločnom vyhlásení, ktoré dohodli počas Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku, sa uvádza, že nedávne boje sú „netolerovateľné a predstavujú neprijateľné riziko širšej regionálnej eskalácie„.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Vyzývame na okamžité 21-dňové prímerie na libanonsko-izraelských hraniciach, aby sme poskytli priestor diplomacii,“ uvádza sa vo vyhlásení. „Vyzývame všetky strany, vrátane vlád Izraela a Libanonu, aby okamžite akceptovali dočasné prímerie.“

Izraelská a libanonská vláda ani Hizballáh nereagovali okamžite, no vysokopostavení americkí predstavitelia uviedli, že všetky strany si boli vedomé výzvy na prímerie. Zástupcovia Izraela a Libanonu predtým zopakovali svoju podporu rezolúcii OSN, ktorá ukončila vojnu medzi Izraelom a Iránom podporovanou militantnou skupinou z roku 2006.

USA dúfajú, že nová dohoda by mohla viesť k dlhodobej stabilite na hraniciach medzi Izraelom a Libanonom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Viac k témam: Izrael, Izraelsko-palestínsky konflikt, Prímerie
Zdroj: SITA.sk – Boje medzi Izraelom a Hizballáhom sú „netolerovateľné“, USA a ďalšie západné mocnosti vyzývajú na okamžité prímerie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Blanár absolvoval v sídle OSN viacero bilaterálnych stretnutí, rokoval aj s ruským ministrom zahraničia (foto)

Minister absolvoval rokovania s ministerskými partnermi a zúčastnil sa aj na vystúpení Petra Pellegriniho vo všeobecnej rozprave na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *