Home / SLOVENSKO / Readmisia nežiadúcich osôb medzi SR a Ukrajinou sa zjednoduší

Readmisia nežiadúcich osôb medzi SR a Ukrajinou sa zjednoduší

25.9.2024 (SITA.sk) – Readmisia nežiadúcich osôb medzi Slovenskom a Ukrajinou sa zjednoduší. Vláda v stredu totiž odobrila uzavretie Vykonávacieho protokolu medzi vládou SR a Kabinetom ministrov Ukrajiny k Dohode medzi Európskym spoločenstvom a Ukrajinou o readmisii osôb.

Uľahčenie spolupráce

Ako vyplýva zo schváleného dokumentu, jeho účelom je uľahčiť spoluprácu pri praktickom vykonávaní ustanovení dohody týkajúcich sa prijímania a transferu osôb, ktoré nespĺňajú alebo prestali spĺňať podmienky na vstup alebo pobyt na území SR alebo Ukrajiny.

„Predmetom predkladaného materiálu je určenie príslušných orgánov zodpovedných za vykonávanie dohody a protokolu, určenie hraničných priechodov na účely readmisie a tranzitu, postup pri vykonaní pohovoru s osobou, ktorá má byť readmitovaná s cieľom určenia jej štátneho občianstva, podmienky výkonu readmisie a tranzitu a podmienky readmisie a tranzitu s eskortou,“ uviedlo ministerstvo vnútra.

Hraničné priechody a letiská

Podľa dohody budú na readmisiu slúžiť hraničné priechody Vyšné Nemecké – Užhorod, Ubľa, – Malyj Bereznyj, Čierna nad Tisou – Čop a Veľké Slemence – Mali Selmenci.

Rovnako sa môže vykonávať cez letiská Bratislava, Poprad – Tatry a Košice na Slovenskej strane a Kyjev Borispil, Kyjev Zhuliany a Užhorod.

„Readmisia dotknutej osoby sa uskutoční najneskôr do dvoch pracovných dní odo dňa doručenia pozitívnej odpovede na žiadosť o readmisiu,“ deklaruje dokument.

Viac k témam: Dohoda, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Spolupráca
Zdroj: SITA.sk – Readmisia nežiadúcich osôb medzi SR a Ukrajinou sa zjednoduší © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Meranie krvného tlaku, tepu či stresu priamo mobilom! Union spúšťa Zdravomer, mobilnú aplikáciu na sledovanie zdravia

Namierite na seba kameru telefónu, spustíte aplikáciu a do pár sekúnd sa dozviete, ako na tom zdravotne ste.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *