Home / SLOVENSKO / Slovákom sa predraží lyžovačka, zvýšenie DPH bude mať dopad na ceny skipasov i lanoviek

Slovákom sa predraží lyžovačka, zvýšenie DPH bude mať dopad na ceny skipasov i lanoviek

25.9.2024 (SITA.sk) – Horské strediská združené v asociácii Lavex navrhujú neexperimentovať s podľa nich drastickým zvýšením DPH na kľúčovú infraštruktúru cestovného ruchu. Navrhované zvýšenie z 10 % na 23 % na služby horských stredísk prinesie s rovnako zvýšenými službami za ubytovanie výraznú stagnáciu v celých regiónoch a spôsobí straty všetkým ostatným naviazaným službám.

Uviedol to v stredu za asociáciu jej výkonný riaditeľ Bohuš Hlavatý. Zvýšenie DPH sa totiž premietne aj do cien skipasov a lístkov na lanovky. V lyžiarskych strediskách následne predpokladajú pokles zahraničných i domácich lyžiarov. Asociácia sa obáva, či zvýšenie DPH o 13 % horské regióny prežijú.

Atraktívnosť dovolenky na Slovensku klesá

„Lyžiarske strediská sú kostrou horského cestovného ruchu, na ktoré sú v regiónoch naviazaní majitelia a pracovníci ubytovacích zariadení, obchodov, lyžiarskych škôl, ale aj celá infraštruktúra vrátane dodávateľov potravín a ďalších služieb,“ upozornil Hlavatý. Slovenské strediská tak budú podľa neho nekonkurencieschopné voči najbližším konkurenčným trhom.

„Naši najčastejší návštevníci budú mať rovnaké služby výrazne lacnejšie doma, teda v Poľsku, kde je DPH 8 % a v Čechách 12 %. Pri takýchto rozdieloch v náš neprospech pre nich dovolenka na Slovensku nebude atraktívna a predpokladáme tak, že toto opatrenie výrazne obmedzí návštevnosť zahraničných návštevníkov,“ poznamenal.

Lacnejšia alternatíva v zahraničí

Rovnako domáci lyžiari si pri zdražení lyžovačky a celej dovolenky budú podľa neho hľadať lacnejšiu alternatívu v zahraničí. Na Slovensku sa pritom tomuto zimnému športu venuje zhruba milión ľudí. Ďalšou hrozbou je podľa asociácie to, že o prácu prídu desiatky tisíc ľudí v regiónoch.

Prírodné danosti Slovenska, ktorého 80 % územia je v nadmorskej výške 750 metrov nad morom a viac, zároveň podľa nich nebudú plne využité. Asociácia LAVEX zastupuje viac ako 200 prevádzkovateľov, dodávateľov a partnerov lanoviek a vlekov v horských strediskách na Slovensku s viac ako 50-ročnou históriou.

Viac k témam: Cestovný ruch, DPH daň z pridanej hodnoty, horské strediská, Lanovky, Lyžiarske strediská, Skipasy
Zdroj: SITA.sk – Slovákom sa predraží lyžovačka, zvýšenie DPH bude mať dopad na ceny skipasov i lanoviek © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zdravomer – apka, ktorá vám zmeria krvný tlak

Union prináša aplikáciu na bezkontaktné meranie zdravotných parametrov v mobile.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *