Home / SVET / Pellegrini diskutoval na Slovak Pro Summite o budúcnosti Slovenska, budovať chce silnejšie ekonomické vzťahy

Pellegrini diskutoval na Slovak Pro Summite o budúcnosti Slovenska, budovať chce silnejšie ekonomické vzťahy

25.9.2024 (SITA.sk) – Prezident Peter Pellegrini sa počas svojej pracovnej návštevy Spojených štátov zúčastnil v New Yorku na druhom ročníku konferencie Slovak Pro Summit. Diskusia s prezidentom, ktorá uzavrela podujatie, mala za cieľ prehĺbiť spojenia a posilniť spoluprácu medzi Slovákmi žijúcimi v USA a ich rodnou krajinou.

Prezident Pellegrini sa zapojil do diskusie s komunitou Slovak PRO o budúcnosti Slovenska a o tom, ako môže slovenská zahraničná komunita pomôcť formovať ďalší rozvoj krajiny. „Máme záujem budovať silnejšie slovensko-americké ekonomické vzťahy. A vaša komunita je prirodzeným multiplikátorom týchto väzieb,“ uviedol prezident.

Neoceniteľné skúsenosti aj kontakty

Konštatoval, že skúsenosti a kontakty slovenskej komunity v USA sú neoceniteľné a že ich aktivity sa naďalej rozrastajú naprieč USA.

„Slovensko ako jedna z najotvorenejších ekonomík sveta môže veľa získať, ale aj veľa ponúknuť USA v súčasnosti,“ povedal prezident s tým, že naša krajina čelí výzvam v oblasti energetickej transformácie, ekologických technológií, elektronizácie verejnej správy, digitálnych služieb či umelej inteligencie.

Intelektuálny kapitál Slovenska

„To všetko sú oblasti, v ktorých mnohí z vás vynikajú. Dúfam, že budete aj naďalej zlepšovať svoje odborné a obchodné zručnosti. Ale tiež si želám, aby ste jedného dňa priniesli svoje nápady a podnikanie na Slovensko,“ poznamenal Pellegrini.

Prezident ďalej poďakoval komunite za prácu a dobrú propagáciu Slovenska. „Nevidím vás ako únik mozgov, ale ako intelektuálny kapitál Slovenska,“ povedal Pellegrini a ubezpečil, že bude robiť všetko, čo je v jeho silách, aby dialóg medzi komunitou a štátnymi inštitúciami na Slovensku bol konštruktívny.

Slovak Pro vznikla v roku 2001 ako sieť združujúca asi tisícku slovensko-amerických odborníkov, ktorá pomáha krajanom a organizuje kultúrne či vzdelávacie podujatia. Komunita Slovákov v New Yorku a okolí patrí k početným, s najväčším zastúpením ľudí pracujúcich vo vede, biznise, zdravotníctve, technológiách i kultúre. Summit poskytuje priestor pre ich spájanie a prijímanie odporúčaní slovenským predstaviteľom, ako lepšie zapojiť nové slovenské diaspóry do diania v SR.

Viac k témam: Komunita, Prezident SR, Slováci v zahraničí
Zdroj: SITA.sk – Pellegrini diskutoval na Slovak Pro Summite o budúcnosti Slovenska, budovať chce silnejšie ekonomické vzťahy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ruský útok na ukrajinský Charkov zabil najmenej troch civilistov a desiatky zranil, ľudia uviazli pod troskami budov

Rusko bombardovalo mesto riadenými leteckými bombami, ktoré sa zamerali na husto obývané oblasti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *