Home / SLOVENSKO / Výbor na kontrolu SIS budú riadiť koaliční podpredsedovia, Migaľ sa vzdáva funkcie

Výbor na kontrolu SIS budú riadiť koaliční podpredsedovia, Migaľ sa vzdáva funkcie

24.9.2024 (SITA.sk) – Osobitný parlamentný výbor na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) budú riadiť koaliční podpredsedovia Peter Šuca (Smer-SD) a Peter Kotlár (klub SNS). Pre médiá to v utorok povedal predseda výboru Samuel Migaľ (Hlas-SD) s tým, že od stredy 25. septembra sa on vzdáva funkcie.

Návrat Márie Kolíkovej odmietajú

„Ja som ich vlastne dnes poveril výkonom funkcie v prípade mojej neprítomnosti,“ povedal Migaľ. Ako ďalej uviedol, to či niekto obsadí funkciu predsedu výboru záleží na opozícii, keďže post jej patrí. Koalícia však odmieta, aby sa do funkcie vrátila Mária Kolíková (SaS).

„Z nášho pohľadu Mária Kolíková porušila zákon, porušila rokovací poriadok a tie dôvody boli jasné na jej odvolanie,“ skonštatoval Migaľ.

Kolíková sa proti obvineniam koalície bráni

Samotná Kolíková v tejto súvislosti vyhlásila, že dôvody na jej odvolanie z postu šéfky výboru boli vymyslené.

„Je jednoznačne správne, aby opozícia trvala na mojom mene,“ zdôraznila poslankyňa. Doplnila, že výbor je momentálne sfunkčnený.

„Teraz je vlastne na koalícii, či vôbec dá priestor, aby sme rokovali o tých bodoch, ktoré sú dôležité,“ uviedla Kolíková s poukazom na témy bombových vyhrážok voči školám, systému Pegasus alebo výroku premiéra Roberta Fica, že existuje hrozba útoku na ďalšieho ústavného činiteľa.

„Ale ak tu opozícia má dať svojho predstaviteľa, tak to bude predstaviteľ, ktorého si opozícia vyberie a nebude jej to kádrovať koalícia,“ dodal Kolíková.

Koaliční poslanci parlamentu ešte v júni odvolali z postu predsedníčky Osobitného kontrolného výboru (OKV) Národnej rady SR na kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS) Máriu Kolíkovú (SaS). Jedným z dôvodov na odvolanie Kolíkovej z postu predsedníčky podľa predkladateľov bolo, že pri výkone svojej funkcie postupovala nad rámec svojich kompetencií, v rozpore s uznesením parlamentného výboru, a to tak, že ako predsedníčka výboru svojvoľne a bez predchádzajúceho súhlasu výboru adresovala podnet generálnej prokuratúre.

Podľa koaličných poslancov tak porušila zákon o rokovacom poriadku. Predkladateľom sa taktiež nepáčilo, že poslankyňa Kolíková dvakrát bezdôvodne zrušila ohlásené zasadnutie výboru a nezabezpečila jeho rokovanie prostredníctvom podpredsedov výboru, čím podľa nich znefunkčnila jeho riadne fungovanie, pričom sa ako nečlenka v tom čase zúčastnila rokovania ústavnoprávneho parlamentného výboru.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Koalícia, koaliční podpredsedovia, Opozícia, Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS, Premiér Slovenskej republiky, Špionážny softvér Pegasus
Zdroj: SITA.sk – Výbor na kontrolu SIS budú riadiť koaliční podpredsedovia, Migaľ sa vzdáva funkcie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

S čím ide Fico do Číny? Liberáli vyzvali premiéra, aby jasne prezentoval zámery zahraničnej cesty (video)

Poslanec SaS Juraj Krúpa uviedol, že nie je proti rozvoju obchodných vzťahov s Čínou, no akákoľvek spolupráca si podľa neho vyžaduje zohľadňovanie slovenských záujmov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *