Home / EKONOMIKA / Ministerstvo práce chce zrušiť krátenie opatrovateľských príspevkov, viac peňazí dostanú aj zdravotne znevýhodnené deti (video)

Ministerstvo práce chce zrušiť krátenie opatrovateľských príspevkov, viac peňazí dostanú aj zdravotne znevýhodnené deti (video)

24.9.2024 (SITA.sk) – Krátenie opatrovateľských príspevkov by sa malo zrušiť od decembra. Na tlačovej konferencii to vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš, kde poukázal na to, že od tohto leta platí novela zákona schválená ešte bývalou koalíciou, ktorá kráti opatrovateľský príspevok pre opatrovateľov v dôchodkovom veku.

Ministerstvo práce sa rozhodlo to zmeniť a v súčasnosti je už v parlamente novela zákona o sociálnom poistení, ktorá si dáva za cieľ zrušiť krátenie všetkých opatrovateľských príspevkov bez ohľadu na príjem osoby, alebo či ide o opatrovateľa v ekonomicky aktívnom alebo dôchodkovom veku.

Príspevky sa na základe príjmu krátiť nebudú

Všetky krátené príspevky na základe príjmu opatrovateľa sa podľa Tomáša po novom nebudú krátiť.

„Od zavedenia od roku 2009 boli tieto príspevky krátené v prípade opatrovateľov v ekonomicky aktívnom veku. Opatrovateľské príspevky sa krátia aj na základe príjmu opatrovateľov ako takých, ale tam na základe spomínaného zákona sa zvýšila hranica príjmu z 2 na 2,5-násobok životného minima, čím prišlo k zvýhodneniu týchto opatrovateľov,“ uviedol Erik Tomáš.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Súčasná novela o zrušení krátenia príspevkov bola na septembrovej schôdzi parlamentu už schválená, podľa ministra by ako celok mala byť prijatá na októbrovej schôdzi. Jej účinnosť by mala byť od decembra 2024, čo znamená, že od decembra by sa už nekrátili opatrovateľské príspevky na základe príjmu opatrovateľa. Výdavky na túto zmenu budú predstavovať 21 miliónov eur.

Ďalšie výhody pre zdravotne znevýhodnených ľudí

Minister práce tiež oznámil, že novela zákona o sociálnych službách prináša ďalšie výhody pre zdravotne znevýhodnených ľudí. Podľa jeho slov sa zdvojnásobí príplatok opatrovateľskému príspevku v prípade zdravotne znevýhodneného dieťaťa zo 100 na 200 eur, tiež sa nastaví efektívnejší systém odľahčujúcej služby.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Rovnako má rezort práce v pláne rozšíriť aj počet hodín domácej opatrovateľskej služby z 8 na 40 hodín mesačne, pričom opatrovateľ nepríde o opatrovateľský príspevok. Zvýšenie opatrovateľského príspevku na zdravotne znevýhodnené dieťa bude znamená tiež navýšenie nákladov o 8,7 milióna eur, čiže celkový balík zmien pre zdravotne znevýhodnené osoby bude predstavovať výdavky navyše o 30 miliónov eur.

Viac k témam: krátenie, Krátenie opatrovateľských príspevkov, Minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, Novela zákona o sociálnom poistení, novela zákona o sociálnych službách, Opatrovatelia, Opatrovateľský príspevok, Sociálne
Zdroj: SITA.sk – Ministerstvo práce chce zrušiť krátenie opatrovateľských príspevkov, viac peňazí dostanú aj zdravotne znevýhodnené deti (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ministerstvo hospodárstva ani nie po troch mesiacoch chystá úpravu nového zákona o ochrane spotrebiteľov

Pripomienkové konanie by malo začať v decembri tohto roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *