Home / EKONOMIKA / Vyššia daň na knihy môže byť pre mnohých likvidačná, nezávislé kníhkupectvá žiadajú poslancov odmietnuť návrh

Vyššia daň na knihy môže byť pre mnohých likvidačná, nezávislé kníhkupectvá žiadajú poslancov odmietnuť návrh

24.9.2024 (SITA.sk) – Malé nezávislé kníhkupectvá na Slovensku apelujú na poslancov Národnej rady SR, aby odmietli vládny návrh na zvýšenie DPH na knihy. Upozornili, že tento krok by mohol viesť k likvidácii mnohých z nich, čím by sa značne znížila dostupnosť kníh pre čitateľov a negatívne ovplyvnila kultúrna komunita na Slovensku.

„V nezávislých kníhkupectvách s knihami žijeme, radíme ľudsky i odborne pri výbere kníh, vytvárame kurátorské výbery, objavujeme nové vydavateľstvá, organizujeme literárne festivaly a kultúrne podujatia, vytvárame priestor na stretávanie a diskusiu,“ uviedli zástupcovia kníhkupectiev v otvorenom liste a zároveň upozornili, že zvýšenie cien kníh povedie k zníženiu počtu návštevníkov a nákupov, čo môže mnohé kníhkupectvá priviesť k zániku.

Negatívny vplyv na všetkých

Zástupcovia kníhkupectiev dodali, že knihovníkom, autorom, vydavateľom a celej literárne komunite hrozí zníženie počtu vydaných a predaných kníh, čím sa obmedzí ich dostupnosť, čo negatívne ovplyvní všetkých ľudí na Slovensku.

Podľa signatárov otvoreného listu poslancom NR SR prídu čitatelia všetkých druhov literatúry o prístup k informáciám, rozširovaniu obzorov, emóciám a dialógu, čo je nevyhnutné pri budovaní kultúrnej, slobodnej a sebavedomej spoločnosti.

Rozhodnutie je v rukách poslancov

„Bez čitateliek a čitateľov nebudú v takej spoločnosti dobre žiť ani tí, čo knihy nečítajú,“ varovali. Nezávislé kníhkupectvá zdôraznili, že ich existencia závisí na príjmoch z predaja kníh a ak sa ceny príliš zvýšia, môžu sa ocitnúť v nepriaznivej ekonomickej situácii.

„Ak vládny návrh o zvýšení DPH na knihy schválite, pre mnohé nezávislé kníhkupectvá to bude likvidačné,“ tvrdia signatári. Nezávislí kníhkupci preto žiadajú poslancov, aby v záujme kultúrneho a intelektuálneho rozvoja krajiny návrh na zvýšenie DPH na knihy odmietli. Rozhodnutie je podľa nich v rukách poslancov Národnej rady SR.

Viac k témam: DPH daň z pridanej hodnoty, Kníhkupectvo, Knihy, konsolidácia, konsolidácia verejných financií, poslanci Národnej rady SR
Zdroj: SITA.sk – Vyššia daň na knihy môže byť pre mnohých likvidačná, nezávislé kníhkupectvá žiadajú poslancov odmietnuť návrh © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ministerstvo hospodárstva ani nie po troch mesiacoch chystá úpravu nového zákona o ochrane spotrebiteľov

Pripomienkové konanie by malo začať v decembri tohto roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *