Home / SLOVENSKO / Niektoré krajiny EÚ, napríklad Chorvátsko, vykazujú lepšiu ekonomickú výkonnosť ako USA

Niektoré krajiny EÚ, napríklad Chorvátsko, vykazujú lepšiu ekonomickú výkonnosť ako USA

23.9.2024 (SITA.sk) – Nový dokument, ktorý zverejnil taliansky ekonóm Mario Draghi, zdôrazňuje pomalý hospodársky rast v Európskej únii a navrhuje riešenia na zlepšenie situácie.

EÚ zaostáva v raste produktivity práce

Podľa odborníkov je potrebné venovať tejto téme zvýšenú pozornosť a diskutovať o nej aj na Slovensku.

>>> Celý video rozhovor s Ivanom Šramkom

„Niektoré krajiny EÚ, napríklad Chorvátsko, vykazujú lepšiu ekonomickú výkonnosť než Spojené štáty, ktorých očakávaný rast tento rok je 27 až 29 percent. Problém v únii je, že pri priemernom hodnotení váženým priemerom tie najväčšie krajiny, ako Nemecko alebo Francúzsko, majú slabý rast. Preto sa celkový rast EÚ javí slabým, aj keď sú úspešné krajiny, kde ten rast je výrazne lepší,“ uviedol v relácii Miroslava Wlachovského Okno do sveta na portáli sita.sk bývalý guvernér Národnej banky Slovenska a bývalý predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko.

Pre Slovensko sa predpokladá, že rast bude tento rok porovnateľný s USA. Draghiho dokument upozorňuje, že EÚ zaostáva v raste produktivity práce, ktorý v USA za posledných 30 rokov vzrástol viac ako dvojnásobne.

Tri hlavné zdroje

Dokument zdôrazňuje, že na udržanie konkurencieschopnosti a sociálneho systému je potrebný udržateľný ekonomický rast.

Navrhujú sa tri hlavné zdroje na podporu hospodárskeho rastu, a to dobehnutie inovačnej medzery, lepšie využitie dekarbonizačného procesu a odstránenie nedostatkov v dodávateľských reťazcoch. „EÚ zaostáva v nových technológiách, mnohých materiáloch závisí od importu, najmä vzácnych kovov a surovín,“ hovorí Šramko.

Draghi tiež odhaduje, že na investície je ročne potrebných takmer 800 miliárd eur, z toho polovica na energetiku. „Táto suma predstavuje asi 5 % HDP EÚ, čo je v porovnaní s Marshallovým plánom po druhej svetovej vojne, ktorý bol medzi 1 až 2 %, veľmi významný impulz,“ skonštatoval Šramko.

Návrhy obsiahnuté v dokumente sú už predmetom diskusií a niektoré z nich sa stretli s odporom. Je však podľa Šramka nevyhnutné, aby aj slovenskí predstavitelia boli pripravení kvalifikovane sa do týchto diskusií zapojiť.

Viac k témam: Ekonomický rast, Konkurencieschopnosť EÚ, Video podcast Okno do sveta
Zdroj: SITA.sk – Niektoré krajiny EÚ, napríklad Chorvátsko, vykazujú lepšiu ekonomickú výkonnosť ako USA © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Odsúdení členovia drogového gangu „Kolotočárov“ žiadajú obnovu konania

Špecializovaný trestný súd uznal v októbri 2021 za vinných osem obžalovaných zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a drogovej trestnej činnosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *