Home / SVET / Blanár sa zúčastní na Valnom zhromaždení OSN, v New Yorku navštívi aj slovenskú školu

Blanár sa zúčastní na Valnom zhromaždení OSN, v New Yorku navštívi aj slovenskú školu

22.9.2024 (SITA.sk) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár dnes odcestuje do New Yorku, kde sa ako člen slovenskej delegácie vedenej prezidentom SR Petrom Pellegrinim zúčastní na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) ako aj na ďalšom pracovnom programe.

Ako ďalej informoval rezort zahraničia, okrem rokovaní v rámci zasadnutia VZ OSN čaká v pondelok 23. septembra šéfa rezortu zahraničia pracovné stretnutie Priateľov Západného Balkánu k téme európskej integrácie, stretnutie ministrov zahraničných vecí G7+ k podpore energetického sektora Ukrajiny a neformálne zasadnutie ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie (FAC).

Blanár má naplánované aj viaceré bilaterálne rokovania

Súčasťou programu ministra je aj stretnutie so zástupcami amerických židovských organizácií a pracovný obed Svetového ekonomického fóra (IGWEL).

Rovnako má Blanár počas nasledujúcich dní naplánované aj viaceré bilaterálne rokovania s rezortnými partnermi z Indonézie, Jordánska, Kuby, Libanonu a Uzbekistanu, ale aj s predstaviteľmi krajín, kde slovenské ministerstvo zahraničia otvára nové zastupiteľské úrady, ako je Alžírsko či Filipíny.

„V utorok 24. septembra sa minister zúčastní na programe Slovak Pro Summitu 2024, platformy založenej s cieľom posilnenia spolupráce odborníkov medzi oboma krajinami prostredníctvom Slovákov, ktorí sa presadili v americkom biznis sektore. Deň zavŕši, na pozvanie ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena, účasťou na Transatlantickej večeri,“ informovalo ministerstvo.

Minister sa stretne aj so slovenskou a českou komunitou

Stredajší program bude podľa rezortu zahraničia pokračovať stretnutím Blanára s ministrami zahraničných vecí G20 a minister tiež vystúpi na podujatí zameranom na dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva v ozbrojených konfliktoch.

„Dôležitou súčasťou programu bude v ten deň zároveň návšteva slovenskej školy a kostola v New Yorku,“ uviedlo ministerstvo. Vo štvrtok 26. septembra následne čaká šéfa slovenskej diplomacie účasť na zasadnutí Skupiny priateľov mediácie a neskôr na rokovaní Európskej únie a Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku (CELAC).

„V závere týždňa sa minister stretne so slovenskou a českou komunitou v štáte Iowa, kde zároveň navštívi Národné české a slovenské múzeum s knižnicou a zúčastní sa na slávnostnom odhalení orloja v zrenovovanej hodinovej veži pri príležitosti 50. výročia založenia múzea a knižnice,“ dodalo ministerstvo zahraničia.

Viac k témam: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, slovenský prezident, Valné zhromaždenie OSN
Zdroj: SITA.sk – Blanár sa zúčastní na Valnom zhromaždení OSN, v New Yorku navštívi aj slovenskú školu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Libéria vydala najhľadanejšieho guinejského zločinca, bol stúpencom diktátora Moussu Dadisa Camaru

Pivi má na svedomí masaker na štadióne z roku 2009.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *