Home / SVET / Izraelský nálet v Bejrúte zabil najmenej 31 ľudí, Hizballáh potvrdil smrť svojho vojenského lídra

Izraelský nálet v Bejrúte zabil najmenej 31 ľudí, Hizballáh potvrdil smrť svojho vojenského lídra

21.9.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 21. septembra, 19:26

Izraelský nálet v Bejrúte v piatok pripravil o život najmenej 37 ľudí vrátane siedmich žien a troch detí. Ďalších 68 osôb utrpelo zranenia, pričom 15 ľudí hospitalizovali.

Bol to prvý takýto izraelský útok na hlavné mesto Libanonu za ostatné mesiace a prišiel krátko po tom, čo hnutie Hizballáh zaútočilo na sever Izraela dovedna 140 raketami. Hizballáh po piatkovom útoku oznámil smrť svojho popredného vojenského predstaviteľa Ibrahima Akíla.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Neskôr izraelská armáda oznámila, že zomrel aj Ahmed Wahbí, ďalší vysokopostavený veliteľ vo vojenskom krídle Hizballáhu. Bol to najsmrteľnejší útok na Bejrút od vojny medzi Izraelom a Hizballáhom v roku 2006.

V Pásme Gazy medzitým palestínske úrady uviedli, že v noci na sobotu zahynulo pri izraelských útokoch 15 ľudí. Pri sobotňajšom izraelskom útoku na školu na severe Pásma Gazy zasa prišlo o život najmenej 22 ľudí.

Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy uviedlo, že od útoku Hamasu zo 7. októbra minulého roka, ktorý vyvolal vojnu medzi Izraelom a Hamasom, bolo na tomto území zabitých viac ako 41-tisíc Palestínčanov.

Ministerstvo nerobí rozdiely medzi bojovníkmi a civilistami, ale tvrdí, že o niečo viac ako polovica zabitých boli ženy a deti. Izrael zasa bez poskytnutia dôkazov tvrdí, že zabil viac ako 17-tisíc militantov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Viac k témam: Hamas, Izraelsko-palestínsky konflikt, izraelský nálet, Pásmo Gazy, Útok Hamasu na Izrael, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Izraelský nálet v Bejrúte zabil najmenej 31 ľudí, Hizballáh potvrdil smrť svojho vojenského lídra © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Izraelský útok na školu zabil najmenej 22 ľudí, v Pásme Gazy bolo zranených aj 30 ďalších osôb

Informovalo ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *