Home / SLOVENSKO / Obyvatelia Chľaby sú už dva dni odrezaní od sveta, jedinú príjazdovú cestu zaplavil Dunaj

Obyvatelia Chľaby sú už dva dni odrezaní od sveta, jedinú príjazdovú cestu zaplavil Dunaj

21.9.2024 (SITA.sk) – Obyvatelia Chľaby v okrese Nové Zámky sú už dva dni odrezaní od sveta, pretože Dunaj zaplavil cestu III. triedy, ktorá je jedinou prístupovou cestou do obce zo slovenskej strany územia. Cestu uzavreli v stredu krátko pred obedom.

Pod vodou je aj cesta z maďarskej časti a zatvorený je aj cezhraničný most ponad Ipeľ, ktorého hladinu vzdul stúpajúci Dunaj. Mimoriadnu situáciu obec zvláda, v pohotovosti sú dobrovoľní hasiči, so zásobovaním pomáha armáda.

Dobrovoľníci v okolí obce vybudovali ďalšie hrádze

„V piatok popoludní, keď bola hladina Dunaja v týchto miestach najvyššia, som sa bol osobne presvedčiť o tom, že obyvatelia sú v bezpečí. Na podobné situácie sú nachystaní a dostatočne sa tu zásobila aj miestna predajňa potravín. Vysoká voda z Dunaja preverila protipovodňovú bariéru pod železničným nadjazdom na našej župnej ceste, domáci dobrovoľníci dokonca v okolí obce vybudovali ďalšie hrádze,“ uviedol predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

V Chľabe a v neďalekom Kováčove žije aj 255 klientov v zariadeniach sociálnych služieb. Doposiaľ tu riešili dva zdravotnícke transporty, keď lekársku pomoc potrebovali klienti ZSS v Chľabe.

Zásobovanie prebieha bez problémov

„Aj vďaka dobrovoľným hasičom a armáde ju našli včas. Zásobovanie rovnako prebieha bez problémov,“ doplnil Becík. Autobusová linka regionálneho dopravcu Štúrovo – Chľaba je aj naďalej obsluhovaná len v úseku Štúrovo – Kamenica nad Hronom. Dopravné spojenie medzi Chľabou a Štúrovom zabezpečujú vybrané medzinárodné vlaky.

„Ešte v stredu to boli tri spoje v oboch smeroch, ktoré zastavili v obci Chľaba, vo štvrtok pribudol štvrtý v smere zo Štúrova. Vlaky zatiaľ ľudia využívajú, z obce ich priamo na železničnú zastávku zváža kyvadlovo autobus spoločnosti Arriva, ktorý ostal v našej obci,“ povedal starosta Gregor Izrael.

Hladina Dunaja začína pomaly klesať

Podľa hydrologických predpovedí Dunaj v tejto oblasti kulminoval v piatok podvečer a jeho hladina začína pomaly klesať. Cesta III. triedy je však naďalej pod vodou a ostáva uzatvorená až do odvolania.

„O jej opätovnom sprejazdnení rozhodne krízový štáb. Počítame, že to bude v najbližších dňoch,“ povedal Jakub Takáč z Komunikačného oddelenia Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Viac k témam: Nitriansky samosprávny kraj, Povodne, Povodne a záplavy v SR, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja
Zdroj: SITA.sk – Obyvatelia Chľaby sú už dva dni odrezaní od sveta, jedinú príjazdovú cestu zaplavil Dunaj © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Trnava pokračuje v investíciách napriek neistote vo financovaní, začne s obnovou Emmerovej vily aj školského areálu

Mesto eviduje výpadok v príjmoch z podielových daní vo výške 899-tisíc eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *