Home / SLOVENSKO / Pre novelu Trestného zákona prepustili 108 odsúdených za „horalkové krádeže“, Suskovo ministerstvo vyššie čísla odmieta

Pre novelu Trestného zákona prepustili 108 odsúdených za „horalkové krádeže“, Suskovo ministerstvo vyššie čísla odmieta

20.9.2024 (SITA.sk) – Novelizácia Trestného zákona viedla k prepusteniu 108 odsúdených za takzvané „horalkové krádeže„. Informovalo o tom Ministerstvo spravodlivosti SR s tým, že odmieta medializované tvrdenia o vyšších číslach. Novelizácia mimo iného viedla k zániku trestnosti skutkov pri škode od 266 do 700 eur.

Okrem týchto prepustených mala výška škody dopad aj na iné trestné činy majetkovej povahy, napríklad úverového podvodu alebo krádeže. Zároveň je však potrebné zdôrazniť, že strašenie verejnosti ničím nepodloženými tvrdeniami o prepustení tisícov obvinených a odsúdených z výkonu väzby a výkonu trestu sa nepotvrdilo,“ zdôraznil rezort spravodlivosti. Zároveň doplnil, že podniká všetky kroky, aby novela Trestného zákona nemala žiadny dopad na bezpečnostnú situáciu na Slovensku.

S predstaviteľmi rezortu vnútra sme napríklad pripravili novelu priestupkového zákona, ktorá zvýši postihy pre drobné krádeže,“ dodalo ministerstvo.

Podľa Denníka N je dôsledkom vládnej novely trestných kódexov viac ako 400 prepustených, čo vyplýva zo štatistiky Zboru väzenskej a justičnej stráže. Podľa nej bolo v súvislosti s novelou prepustených osem obvinených z výkonu väzby a 409 odsúdených z výkonu trestu odňatia slobody.

Denník v tejto súvislosti pripomína, že minister spravodlivosti Boris Susko ešte v auguste tvrdil, že pre novelizáciu bude prepustených 158 ľudí. Podľa rezortu spravodlivosti bol však prezentovaný odhad len orientačný. Ministerstvo tiež zdôraznilo, že konečné rozhodnutie je výsostne v rukách súdov.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: krádeže, Minister spravodlivosti SR, Novela Trestného zákona, prepustenie
Zdroj: SITA.sk – Pre novelu Trestného zákona prepustili 108 odsúdených za „horalkové krádeže“, Suskovo ministerstvo vyššie čísla odmieta © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Navýšenie DPH vráti slovenské akvaparky a kúpaliská o päť rokov naspäť, ceny vstupného výrazne porastú

Ide o odvetvie, ktoré bolo po covidovom období reálne najviac zasiahnuté.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *