Home / EKONOMIKA / Nezamestnanosť na Slovensku mierne klesla, minister Tomáš vyzdvihol aj menší počet znevýhodnených uchádzačov

Nezamestnanosť na Slovensku mierne klesla, minister Tomáš vyzdvihol aj menší počet znevýhodnených uchádzačov

20.9.2024 (SITA.sk) – Nezamestnanosť na Slovensku v auguste mierne klesla. Podľa štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR (UPSVR SR) bolo v auguste na trhu práce viac ako 167 tisíc evidovaných uchádzačov o zamestnanie, čo je pokles oproti júlu, keď ich bolo 168 tisíc.

Podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie (PDU) tak dosiahol hodnotu 3,87 percenta, čo predstavuje medzimesačný pokles o jednu stotinu percentuálneho bodu. V medziročnom porovnaní sa PDU znížil o 0,13 percentuálneho bodu.

Pokles nezamestnanosti v Prešovskom kraji

Počet voľných pracovných miest vzrástol na 95-tisíc, pričom najviac ich bolo v Bratislavskom kraji, takmer 39-tisíc miest, a najmenej v Prešovskom kraji s viac ako 3-tisíc voľnými miestami. Celkový počet voľných pracovných miest vhodných pre absolventov dosiahol 45-tisíc.

Najvýraznejší pokles nezamestnanosti zaznamenal úrad práce v Prešovskom kraji, kde PDU kleslo o trinásť stotín percentuálneho bodu na úroveň 5,87 percenta. PDU v krajoch neprekročil hodnotu šiestich percent.

Znevýhodnení uchádzači

„O viac ako jeden a pol tisíca klesol počet znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. To je pozitívna správa, keďže na podporu znevýhodnených uchádzačov sme v tomto roku spustili niekoľko podporných nástrojov,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Počet znevýhodnených uchádzačov evidovaných na úradoch práce dosiahol v auguste úroveň viac ako 134-tisíc, čo je o približne 1 700 menej ako v júli a medziročný pokles o viac ako 7-tisíc. Do tejto kategórie patria okrem iných absolventi škôl, dlhodobo nezamestnaní a ľudia so zdravotným znevýhodnením. Počet uchádzačov vo veku nad 50 rokov bol v auguste najnižší od roku 2000, konkrétne 46, 5 tisíca.

Polmiliónový rozpočet projektu

UPSVR SR pripravilo pre nedávne povodne na západe a severe Slovenska projekt Podpora obcí a miest zasiahnutých živelnou pohromou, v rámci ktorého zasiahnuté obce môžu žiadať o príspevky na zaplatenie prác nezamestnaných pri odstraňovaní následkov povodní. Celkový rozpočet projektu je 500-tisíc eur a predpokladá sa zapojenie približne 450 osôb.

„Podpora zasiahnutých občanov a samospráv je momentálne pre Ústredie a úrady práce najvyššou prioritou,“ doplnil generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy. Inštitút sociálnej politiky predpovedá na september mierny nárast nezamestnanosti spôsobený nástupom absolventov stredných škôl na trh práce.

Viac k témam: Minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, Nezamestnanosť, Sociálne, uchádzači o zamestnanie
Zdroj: SITA.sk – Nezamestnanosť na Slovensku mierne klesla, minister Tomáš vyzdvihol aj menší počet znevýhodnených uchádzačov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Sociálna poisťovňa zavádza platobnú bránu pre jednoduchšie úhrady poistného

Medzi hlavné výhody novej funkcionality patrí efektívnosť pri podávaní výkazov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *