Home / EKONOMIKA / Budeme robiť všetko pre udržanie pôvodnej sadzby DPH na knihy. Pre pár drobných to za to nestojí, tvrdí Michelko (video)

Budeme robiť všetko pre udržanie pôvodnej sadzby DPH na knihy. Pre pár drobných to za to nestojí, tvrdí Michelko (video)

19.9.2024 (SITA.sk) – Daň z pridanej hodnoty (DPH) na knihy by mala zostať na pôvodnej úrovni desiatich percent, pretože dopady na knižný trh po zvýšení na 23 percent by boli veľmi negatívne. Pre agentúru SITA to povedal poslanec Národnej rady SR za SNS Roman Michelko.

Treba si povedať, že knižný trh má 100 – 110 miliónov eur, výnos by mal byť zhruba 23 miliónov eur, pri zvýšení DPH o 13 percent môžeme odhadovať, že ten prínos bude asi päť – šesť miliónov, čo je zanedbateľná suma,“ poukázal Michelko. Verí, že sa nájde nejaká rozpočtová kapitola, ktorá tento výpadok nahradí.

Tie dopady na knižný trh sú veľmi negatívne, takže naozaj kvôli tým pár drobným to nestojí za to. Verím, že presvedčíme ministerstvo financií, nájde sa konsenzus a táto daň sa na 23 percent nezvýši,“ povedal Michelko.

Zvýšenie dane z pridanej hodnoty na knihy je súčasťou konsolidačného balíčka, ktorý predstavila vláda. Cieľom opatrení má byť konsolidácia verejných financií. Avizované zvýšenie DPH na knihy sa stretlo s vlnou kritiky. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) zvyšovanie dane komentoval tým, že knihy si kupujú bohatí ľudia. Následne sa obhajoval, že jeho slová boli účelovo dezinterpretované.

Som prvý, kto by chcel čo najmenšiu daňovú záťaž na knihy, som prvý, ktorý si želá čo najviac vzdelanú spoločnosť,“ povedal.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2017/05/michelko-knihy.mp4

Viac k témam: DPH daň z pridanej hodnoty, Knihy, konsolidácia verejných financií, Minister financií SR, poslanec Národnej rady SR
Zdroj: SITA.sk – Budeme robiť všetko pre udržanie pôvodnej sadzby DPH na knihy. Pre pár drobných to za to nestojí, tvrdí Michelko (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovenskí exportéri vítajú pridelenie portfólia obchodu a hospodárskej bezpečnosti Marošovi Šefčovičovi

Európska únia sa podľa exportérov nachádza v komplikovanom globálnom prostredí, pričom stráca svoju ekonomickú konkurencieschopnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *