Home / SLOVENSKO / Zomrel významný slovenský hudobný skladateľ a akordeonista Peter Hanzely, autor hitu V Dolinách

Zomrel významný slovenský hudobný skladateľ a akordeonista Peter Hanzely, autor hitu V Dolinách

19.9.2024 (SITA.sk) – Významný slovenský hudobný skladateľ a akordeonista Peter Hanzely skonal vo veku 77 rokov. Písal piesne pre speváka Karola Duchoňa, medzi nimi Čardáš dvoch sŕdc či V slovenských dolinách. Na nej sa podieľal s Duchoňom i s textárom Ľubošom Zemanom.

Hudobný skladateľ, pedagóg a redaktor

Čardáš dvoch sŕdc, ktorý napísal v roku 1974, zas bol vybraný do finále súťaže World Popular Song Tokio 1975 spomedzi vyše 1 500 skladieb. O Hanzelyho úmrtí informoval redaktor Slovenskej televízie a rozhlasu Martin Jurčo.

Zosnulý hudobný skladateľ sa narodil 13. augusta 1947. Na bratislavskom Konzervatóriu vyštudoval hru na akordeóne, neskôr pôsobil ako pedagóg v Srbsku, v Kovačici vo Vojvodine. Okrem skladania sa venoval aj redaktorskej práci v Slovenskom rozhlase.

Písal piesne napríklad aj pre Janu Kocianovú či Evu Kostolányiovú. Z českých interpretov možno spomenúť Hanu Zagorovú, Marie Rottrovú či Petrom Rezekom.

Písal texte aj pre Darinku Rolinsovú

Hanzely bol i autorom piesní Keby som bola princezná Arabela a Až raz budem učiteľkou, s ktorými začínala Darinka Rolinsová.

Spolupracoval aj s Petrom Stašákom, Miroslavom Ličkom, Dušanom Grúňom, či Dušanom Hlaváčkom, Petrom Lipom a Jánom Gregušom. Ako akordeonista sa tiež podieľal na rôznych skladbách so štúdiovými telesami.

Viac k témam: Hudba, skladateľ, Úmrtie
Zdroj: SITA.sk – Zomrel významný slovenský hudobný skladateľ a akordeonista Peter Hanzely, autor hitu V Dolinách © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pellegrini prijal ukrajinského ministra zahraničných vecí, hovorili najmä o vzájomných vzťahoch a spolupráci (foto)

Prezident zdôraznil, že naša krajina plne podporuje suverenitu, nezávislosť a teritoriálnu integritu Ukrajiny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *