Home / SLOVENSKO / Za kultúru sa bude protestovať v 14 mestách na Slovensku, situácia je podľa organizátorov alarmujúca

Za kultúru sa bude protestovať v 14 mestách na Slovensku, situácia je podľa organizátorov alarmujúca

18.9.2024 (SITA.sk) – Vo štvrtok 19. septembra sa na Slovensku bude protestovať za kultúru. Protesty pod názvom Slovensko drží s kultúrou sa uskutočnia v 14 mestách. Protesty zvoláva platforma Otvorená kultúra!, ktorá koordinuje Kultúrny štrajk.

Konať sa budú v Bratislave, Košiciach, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Rimavskej Sobote, Spišskej Novej Vsi, Lučenci, Trnave, Rožňave, Partizánskom, Martine, Bardejove a v Liptovskom Mikuláši. Protesty vo väčšine miest sa začínajú o 18:00, no v Nitre bude začiatok protestu o 17:00 a v Martine o 19:00.

Situácia je alarmujúca

Situácia v celom sektore kultúry sa zhoršuje zo dňa na deň. Výbor Kultúrneho štrajku ju považuje za alarmujúcu a vníma aktuálne ohrozenie nielen tých, ktorí v ňom pracujú, ale kultúry ako takej. Preto naďalej trvá na požiadavkách Kultúrneho štrajku,“ uvádzajú organizátori.

Kultúrny štrajk požaduje odborné vedenie rezortu kultúry a zastavenie deštruktívnych zmien v oblasti kultúry, taktiež „zastavenie ideologickej cenzúry s ekonomickými dopadmi v dôsledku novelizácie Zákona o AVF, Zákona o FPU, Zákona o múzeách a galériách a Zákona o STVR,“ a napokon finančné zastabilizovanie oblasti kultúry a lepšie finančné ohodnotenie, i sociálne zabezpečenie pracovníkov v kultúre.

Zapojili sa aj zamestnanci ministerstva

Odkedy bola 5. septembra vyhlásená štrajková pohotovosť, ku Kultúrnemu štrajku sa pridalo vyše 3 300 osôb, z viac ako 350 organizácií, z vyše 90 miest.

Medzi nimi je i niekoľko desiatok zamestnancov a zamestnankýň Ministerstva kultúry SR, temer tri stovky zamestnancov Slovenského národného divadla, a tiež 160 pracovníkov Slovenskej národnej galérie a vyše stovky zamestnancov verejnoprávneho telerozhlasu. Zapojených je aj viac ako 20 zamestnancov z Fondu na podporu umenia.

Viac k témam: FPU Fond na podporu umenia, kultúrny štrajk, Platforma Otvorená kultúra!, Protest
Zdroj: SITA.sk – Za kultúru sa bude protestovať v 14 mestách na Slovensku, situácia je podľa organizátorov alarmujúca © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pellegrini: Z kníh by sme nemali robiť symbol bohatých ľudí, vzdelanie musí byť dostupné pre všetkých

Prezident tiež uviedol, že o úspechu by mali rozhodovať talent a schopnosť pracovať na sebe, nie majetnosť rodiny, do ktorej sa človek narodil.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *