Home / SLOVENSKO / Remišová reaguje na Kubinove zistenia, o nelegálnej reorganizácii NAKA chce informovať von der Leyenovú

Remišová reaguje na Kubinove zistenia, o nelegálnej reorganizácii NAKA chce informovať von der Leyenovú

17.9.2024 (SITA.sk) – Opozičná poslankyňa Veronika Remišová (klub Slovensko) sa obráti na predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, ktorej poskytne informácie o dianí v Policajnom zbore a údajných nezákonných postupoch pri reorganizácii Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Zastavenie eurofondov

Reagovala tak na informáciu zverejnenú advokátom Petrom Kubinom, podľa ktorého nebolo preraďovania príslušníkov NAKA na iné policajné útvary prekonzultované s odbormi. Podľa Remišovej môžu byť dôsledkom nezákonného postupu oprávnené právne kroky policajtov, ktorým bude treba nahradiť vzniknuté škody, ale aj ďalšie kroky k zastaveniu európskych peňazí pre Slovensko.

Slovenská republika stojí dnes krôčik od obrovských hospodárskych škôd, keďže inštitúcie Európskej únie vážne zvažujú pozastavenie stoviek miliónov z eurofondov a z Plánu obnovy a odolnosti. Jedným z dôvodov je zrušenie špeciálnej prokuratúry a rozbitie NAKA tak, že vyšetrovanie rozkrádania eurofondov je omnoho ťažšie, ak nie nemožné. Čo robí v takejto situácii vedenie polície a ministerstva vnútra? Tak, ako niekoľkokrát v minulosti, okato porušujú zákon, len aby sa zbavili najlepších policajtov a znefunkčnili akékoľvek zložitejšie vyšetrovanie,“ vyhlásila v stanovisku Remišová.

Zodpovednosť nesie Fico

Opozičná poslankyňa tiež pripomenula, že NAKA bola kľúčovou pri odhaľovaní korupcie a obrovských eurofondových lúpeží z čias predchádzajúcich vlád Smeru.

Nie občania, nie opozícia, nie novinári a ani EÚ nebudú zodpovedné za obrovské škody, ktoré Slovensku pozastavením peňazí hrozia. Zodpovednosť nesie Robert Fico, jeho neschopní ministri a úradníci, ktorí porušujú zákony, organizujú pomstu vyšetrovateľom a prokurátorom, a rozkladajú právny štát spôsobom, aký sme tu od čias totalitného režimu nevideli. Za tieto kroky a spôsobené škody by mali niesť plnú zodpovednosť,“ dodala Remišová.

Rozpor so zákonom

Personálne rozkazy vedenia polície týkajúce sa reorganizácie zboru vrátane transformácie NAKA boli vydané v rozpore so zákonom, keďže neboli vopred prerokované s policajnými odbormi. Upozornil na to na sociálnej sieti advokát Peter Kubina.

Poukázal pritom na list, ktorý od vedenia odborov obdržal jeho klient Štefan Mašin zo skupiny policajtov okolo Jána Čurillu. Z listu vyplýva, že návrhy personálnych rozkazov boli odborom doručené 6. septembra, pričom účinné boli už od 1. septembra. Prezídium Policajného zboru v tejto súvislosti trvá na tom, že postup bol v súlade so zákonom.

Viac k témam: Eurofondy, Predsedníčka Európskej komisie (EK), Premiér Slovenskej republiky, Reorganizácia
Zdroj: SITA.sk – Remišová reaguje na Kubinove zistenia, o nelegálnej reorganizácii NAKA chce informovať von der Leyenovú © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Policajti naďalej vyšetrujú prípady schvaľovania atentátu na premiéra Fica

„Keďže prípravné konanie je neverejné, nie je možné aktuálne poskytnúť ďalšie podrobnosti,“ zdôraznila hovorkyňa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *