Home / SLOVENSKO / Dunaj môže kulminovať až na úroveň 930 cm, Bratislava obnovuje protipovodňové bariéry (video+foto)

Dunaj môže kulminovať až na úroveň 930 cm, Bratislava obnovuje protipovodňové bariéry (video+foto)

16.9.2024 (SITA.sk) – Rieka Morava má aktuálne ešte rezervu 30 cm a dúfame, že táto situácia už ustane. Problémový však bude Dunaj. Uviedol v nedeľu v televíznej relácií TA3 V politike podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba.

„Aktuálne sme na Dunaji na výške 730 cm a očakávaná hladina je ešte o dva metre viac. Verím, že v Bratislave budeme schopní ustáť túto situáciu. Kulminovať bude od pondelka do utorka niekde na úrovni 930 cm,“ informoval Taraba.

Význam vodného diela Gabčíkovo

V Bratislave sa preto podľa neho chystá ešte aj v nedeľu výstavba protipovodňových bariér po oboch stranách Dunaja.

Taraba zároveň vyzdvihol význam vodného diela Gabčíkovo. „Dnes vidíme, akú plní úlohu. Zarába nám do rozpočtu a plní nenahraditeľnú protipovodňovú ochranu. Zastavil sa prejazd lodí pre prípad, že budeme musieť vypúšťať vodu,“ povedal Taraba.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Dážď a povodne na Slovensku (fotografie)

O situácii na severe a mesta Čadca dodal, že podľa informácií, ktoré dostali, má situácia dosiahnuť 3. stupeň a ten následne rýchlo klesne.

https://cdnv.sita.sk/sites/32/2024/09/vid_20240915_115056_479.mp4.mp4

Prijaté preventívne opatrenia

Momentálna situácia je presne taká, akú nám odborníci hlásili počas týždňa. „Preto na základe informácii, keď behom 3 – 4 dní presiahne úhrn zrážok 300 ml, sme začali s prípravami v predstihu. Čiže, vôbec sme nepreháňali a nezľahčovali situáciu, ako to zaznelo v médiách,“ povedal Taraba.

„Môžem súhlasiť so slovami Tarabu, keď už od 12. septembra sme prijali preventívne opatrenia a sústredili techniku na záchrannej brigáde v Malackách,“ uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Záplavy v Myjave (fotografie)

„Polícia v Bratislavskom a Trnavskom kraji je maximálne aktivovaná. Taktiež aj armádne zložky, keď v teréne je aktívnych 100 vojakov. Situácia v Bratislave zatiaľ nie je až tak kritická, avšak boli prerušené elektrické vedenia z popadaných stromov. Z uvedeného dôvodu chcem upozorniť hlavne vodičov, že pre problémy s elektrinou nemusí správne fungovať signalizácia na železničných priecestiach,“ zdôraznil Šutaj Eštok.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Intenzívny dážď v Bratislave (fotografie)

Dodal, že ich úlohou je pomáhať a chrániť, a preto sa chystá do Stupavy do terénu. „Kapacitne to zvládame, či sú to policajti, hasiči, dobrovoľní hasiči alebo vojaci. Nasadzujú svoj život a zdravie a robia všetko preto, aby ochránili život a zdravie. Robíme všetko preto, čo sa dá. Viem, že sú situácie, kde sú zatopené pivnice. Ale musíme ísť postupne a až po poklese hladiny nastávajú všetky sanačné práce, lebo vodu by sme len aktuálne prelievali,“ uzavrel Šutaj Eštok.

Viac k témam: Dunaj, Hydrologické výstrahy, Minister vnútra SR, Minister životného prostredia SR, Počasie, Povodne, Povodne a záplavy v SR, Silný dážď
Zdroj: SITA.sk – Dunaj môže kulminovať až na úroveň 930 cm, Bratislava obnovuje protipovodňové bariéry (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prekoná Fico Mečiara? Pre konsolidačné opatrenia to nebude mať jeho vláda jednoduché

Politológ Tomáš Koziak upozorňuje aj na komunikačnú nešikovnosť opozície.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *