Home / EKONOMIKA / Slovensko je vraj na pokraji historicky prvého zastavenia eurofondov, Blanár odmieta šírenie nepravdivých informácií

Slovensko je vraj na pokraji historicky prvého zastavenia eurofondov, Blanár odmieta šírenie nepravdivých informácií

9.9.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 9. septembra, 18:18

Brusel údajne pripravuje plán na zastavenie eurofondov. Ako ďalej poukazuje opozícia, podľa informácií agentúry Bloomberg je Slovensko na pokraji historicky prvého zastavenia eurofondov. Dôvodom má byť podľa strany Za Ľudí nezodpovedná politika vlády.

„Brusel pripravuje návrh na pozastavenie prístupu k fondom EÚ, čo je priamou reakciou na viaceré problematické kroky slovenskej vlády, vrátane zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry, deštrukcie právneho štátu, rozloženia elitnej zložky policajného zboru NAKA, ktorá vyšetrovala finančné podvody vrátane eurofondových, ako aj ďalších pochybných rozhodnutí,“ uvádza.

Eurofondy sú pre nás kľúčové

Slovensko si podľa strany Za Ľudí nemôže dovoliť prísť o miliardy eur z eurofondov, ktoré sú pre našu krajinu kľúčové.

„Vláda nesmie ďalej posúvať Slovensko smerom k autoritárskemu režimu, ktorý podrýva základy právneho štátu a rovnosť pred zákonom, pretože cenu za to zaplatia všetci občania. Zodpovednosť za túto krízu nesie práve súčasná Ficova vláda a jej ľahostajnosť k predchádzajúcim varovaniam Európskej komisie,“ zdôraznila strana. Na nasledujúcej schôdzi parlamentu budú jej predstavitelia požadovať, aby vláda predstavila kroky, ktoré podniká na záchranu miliárd eur z eurofondov.

Súčasná vláda podľa liberálov obetovala Slovensko

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) tiež tvrdí, že ak Slovensku prepadnú miliardy z Európskej únie, nesie za to plnú zodpovednosť súčasná vláda. Tá podľa liberálov obetovala Slovensko, aby jej blízki ľudia unikli pred spravodlivosťou.

„Hanebná novela trestných kódexov, ako aj zrušenie špeciálnej prokuratúry, je rana pre boj proti korupcii a Európska komisia tu nemohla a nemôže byť ľahostajná. Vláda vedela a vie, o čo všetko môže Slovensko prísť pre jej hrubé valcovanie spravodlivosti, demokracie a právneho štátu, ale stálo jej to za to, aby jej ľudia boli chránení,“ uviedla podpredsedníčka SaS Mária Kolíková.

Podľa opozičnej strany je to dôkaz toho, že ani jeden krok v oblasti spravodlivosti nie je bez následkov. Ak pritom EÚ odsúdi Slovensko za porušovanie demokratických noriem, nejde len o vyradenie Slovenska z klubu tých, ktorí v Bruseli majú váhu.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Môžeme prísť o takmer 13 miliárd eur

„Je to krok k zastaveniu finančných prostriedkov. Slovensko si nevystačí bez peňazí z únie. Problémy s financovaním by predstavovali vážnu ranu pre krajinu, akou je Slovensko. Len pripomenieme, že už teraz čelíme problémom s nadmerným deficitom verejných financií,“ zdôraznil podpredseda SaS Marián Viskupič.

Ako pripomínajú liberáli, z európskych fondov je financovaných 80 % všetkých verejných investícií na Slovensku. Zmrazenie financií by znamenalo, že prídeme o takmer 13 mld. eur z eurofondov a EÚ môže vymáhať aj 2,7 mld. z plánu obnovy.

„Toto sú síce pre občanov abstraktné čísla, ak by sme ale o financie z EÚ prišli, malo by to fatálne dôsledky na fungovanie krajiny. Ohrozilo by to napríklad dokončenie ciest, rekonštrukcie nemocníc či obnovu a výstavbu škôlok,“ uzatvárajú liberáli.

Raši neeviduje žiadny problém

K hrozbe odobratia eurofondov sa vyjadril aj minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši. Podľa jeho slov momentálne nemajú avizované žiadne prieťahy vo vyplácaní eurofondov ani žiadne problémy.

„Samozrejme, nemáme na Slovensku iba eurofondy, ale aj Plán obnovy a odolnosti SR a pán podpredseda vlády Peter Kmec komunikuje, lebo plán obnovy je naviazaný na platby, ktoré majú ísť rýchlejšie, teda v dohľadnej dobe a pokiaľ mám informácie, v týchto dňoch absolvuje pracovnú návštevu v Bruseli, kde bude jednať aj o tomto,“ dodal.

Minister potvrdil, že eurofondy a peniaze z plánu obnovy sú pre Slovensko dôležité. Verí pritom, že keby nejaké výčitky alebo problémy boli, tak ich Slovensko vyrieši tak, aby sme eurofondy ani peniaze z plánu obnovy nemali pozastavené „Ale k dnešnému dňu z hľadiska eurofondov neevidujeme žiadny problém,“ skonštatoval.

Blanár omieta šírenie nepravdivých informácií

„Slovenská republika odmieta šírenie nepravdivých informácií agentúrou Bloomberg o zastavení eurofondov pre Slovensko,“ vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár v súvislosti s nepodloženými tvrdeniami, ktoré boli v pondelok medializované.

Proces tzv. mechanizmu kondicionality, ktorý môže iniciovať Európska komisia na ochranu rozpočtu Únie v prípadoch porušenia právneho štátu v členskom štáte, má podľa ministra svoje jasné pravidlá, časové rámce aj priebeh, pričom nikdy nejde o jednostranné a vopred nediskutované rozhodnutie zo strany Európskej komisie. Európska komisia formálne a ani neformálne takýto krok neavizovala.

KDH rieši v Bruseli, ako chrániť ekonomiku

Podľa KDH možnosť spustenia procesu pozastavenia eurofondov pre Slovensko sa nedeje preto, „lebo opozícia“.

„Skôr, než na nás začnete znova útočiť, vám pripomíname, že my v KDH na rozdiel od vás po celý čas v Bruseli riešime to, ako chrániť našu ekonomiku, posilňovať konkurencieschopnosť a rast pre lepšiu zamestnanosť a viac kvalitných pracovných miest pre ľudí,“ uviedla strana vo svojom stanovisku s tým, že KDH vždy požadovalo, aby jediným dôvodom odoberania eurofondov bola výlučne dokázaná korupcia alebo ohrozenie finančných záujmov EÚ.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Hnutie Slovensko k hrozbe pozastavenia čerpania eurofondov uviedlo, že poslanecký klub hnutia Slovensko, Za ľudí, KÚ predloží na utorkovú schôdzu NR SR 10. septembra uznesenie, aby parlament zaviazal vládu, aby predložila občanom plán ako chce riešiť vzniknutú situáciu s hroziacim pozastavením eurofondov.

„Akékoľvek závery sú v tejto chvíli predčasné. Slovenská republika v súčasnosti intenzívne komunikuje a pripravuje podklady pre EK,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Barbora Škulová k pozastaveniu eurofondov z EÚ.

Ficovi nejde o Slovensko

Podľa hnutia Progresívne Slovensko (PS) je zjavné, že Ficovi nejde o Slovensko, o investície do slovenskej ekonomiky, ani o eurofondy.

„Ide mu iba o beztrestnosť pre jeho ľudí. Ak by sa potvrdila správa agentúry Bloomberg, bude to veľmi znepokojujúce. My sme vládu od začiatku upozorňovali, že ten brutálny spôsob, akým pretlačili amnestiu pre svojich ľudí a zrušili špeciálnu prokuratúru, môže byť problém pre naše záväzky v EÚ,“ uviedol predseda PS Michal Šimečka a dodal, že aj preto musel minister spravodlivosti Boris Susko na štyri či päťkrát opravovať novelu Trestného zákona.

„Ani to nevedeli spraviť tak, aby to bolo v súlade s pravidlami, ku ktorým sme sa zaviazali,“ dodal Šimečka a vyzval vládu, aby konala a odpovedala na všetky otázky. Bolo by podľa neho katastrofou, keby vláda dopustila, aby SR prišla o eurofondy.

Viac k témam: Eurofondy, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Minister investícií regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Novela Trestného zákona, Plán obnovy a odolnosti SR
Zdroj: SITA.sk – Slovensko je vraj na pokraji historicky prvého zastavenia eurofondov, Blanár odmieta šírenie nepravdivých informácií © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovenskí exportéri vítajú pridelenie portfólia obchodu a hospodárskej bezpečnosti Marošovi Šefčovičovi

Európska únia sa podľa exportérov nachádza v komplikovanom globálnom prostredí, pričom stráca svoju ekonomickú konkurencieschopnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *