Home / SVET / Izraelčania opäť vyšli do ulíc a žiadali návrat rukojemníkov zadržiavaných militantmi z Hamasu

Izraelčania opäť vyšli do ulíc a žiadali návrat rukojemníkov zadržiavaných militantmi z Hamasu

8.9.2024 (SITA.sk) – V Izraeli v sobotu ľudia opäť vyšli protestovať proti tomu, že vláda ešte nezabezpečila dohodu o návrate zostávajúcich rukojemníkov, ktorých v Pásme Gazy zadržiavajú militanti.

„Myslím, že aj tí, ktorí sa možno zdráhali vyjsť von, ktorí nie sú zvyknutí protestovať, ktorí sú smutní, ale radšej sú v súkromí vo svojom smútku, pochopili, že náš hlas sa musí spojiť do jedného veľkého kriku: Priveďte rukojemníkov s dohodou. Neriskujte ich životy,“ vyjadrila sa v Tel Avive protestujúca Efrat Machikawa, ktorá má v zajatí strýka.

Netanjahu sa vzpiera

Nový protest sa uskutočnil týždeň po tom, čo v Pásme Gazy našli šesť mŕtvych rukojemníkov a následne vznikli masívne protesty a štrajk.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Premiér Benjamin Netanjahu sa však aj vtedy vzoprel tlaku výzev volajúcich po dohode o prímerí a povedal, že ho nikto o tom nebude poučovať.

Tlak na Izrael stúpa

Izrael je pod rastúcim tlakom Spojených štátov a ďalších spojencov, aby dosiahol dohodu o prímerí.

Netanjahu však trvá na tom, aby Izrael naďalej kontroloval koridor Philadelphi pozdĺž hranice Pásma Gazy s Egyptom, kde podľa Izraela militantné hnutie Hamas pašuje zbrane. Egypt a Hamas to popierajú.

Viac k témam: Izraelsko-palestínsky konflikt
Zdroj: SITA.sk – Izraelčania opäť vyšli do ulíc a žiadali návrat rukojemníkov zadržiavaných militantmi z Hamasu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina by mohla vstúpiť do Európskej únie do roku 2030, podľa Kataríny Mathernovej je to reálny cieľ

Pri vstupe nejakej krajiny do EÚ nejde len o technický proces rokovaní, ale tiež o samotnú ratifikáciu všetkými členskými štátmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *