Home / SLOVENSKO / Námestník generálneho prokurátora Sedlák podal dovolanie v spore o vlastníctvo Pečnianskeho lesa

Námestník generálneho prokurátora Sedlák podal dovolanie v spore o vlastníctvo Pečnianskeho lesa

6.9.2024 (SITA.sk) – Námestník generálneho prokurátora Slovenskej republiky Jozef Sedlák v piatok podal dovolanie v spore o vlastníctvo Pečnianskeho lesa. Tento mimoriadny opravný prostriedok využil proti rozsudku Krajského súdu v Bratislave z 18. júna tohto roka, ktorým odvolací súd potvrdil rozsudok vtedajšieho Okresného súdu Bratislava II z 13. júna 2019.

Atribúty zákonnosti

Krajský súd v Bratislave predmetným rozsudkom neakceptoval argumentáciu žalobcov, ako ani prokuratúry ohľadom neplatnosti zámennej zmluvy v tzv. spore o Pečniansky les. Potvrdil tak rozsudok súdu prvej inštancie, ktorým zamietol žalobu Slovenskej republiky ako žalobcu v prvom rade,“ informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

Krajskému súdu v Bratislave Sedlák vytýka najmä to, že relevantné ustanovenia zákona o lesoch, ktoré boli podstatné pre vyriešenie otázky platnosti zámennej zmluvy, posúdil striktne formalisticky. Súd podľa názoru prokuratúry nezohľadnil účel dotknutej právnej úpravy, ani jej systematické zaradenie v kontexte iných právnych noriem právneho poriadku SR, pričom výsledkom sporu je rozhodnutie, ktoré nespĺňa atribúty zákonnosti.

Vrátenie veci na ďalšie konanie

Prokuratúra zastáva názor, že značný rozdiel v hodnote zamieňaných lesných pozemkov a lesných porastov vo vlastníctve Slovenskej republiky, oproti pozemkom a lesným porastom vo vlastníctve žalovaného občianskeho združenia Človek a strom, musí viesť k záveru o neplatnosti zámennej zmluvy,“ dodala Drobová.

Sedlák navrhuje Najvyššiemu súdu SR napadnutý rozsudok Krajského súdu v Bratislave zrušiť a vrátiť vec na ďalšie konanie. Súčasne navrhuje odložiť právoplatnosť rozsudku do času, kým sa rozhodne o podanom dovolaní.

Viac k témam: Dovolanie, námestník generálneho prokurátora, Pečniansky les
Zdroj: SITA.sk – Námestník generálneho prokurátora Sedlák podal dovolanie v spore o vlastníctvo Pečnianskeho lesa © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prekoná Fico Mečiara? Pre konsolidačné opatrenia to nebude mať jeho vláda jednoduché

Politológ Tomáš Koziak upozorňuje aj na komunikačnú nešikovnosť opozície.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *