Home / EKONOMIKA / Ficova vláda predložila ústretový návrh v kolektívnom vyjednávaní, zahŕňa odmenu pre každého zamestnanca

Ficova vláda predložila ústretový návrh v kolektívnom vyjednávaní, zahŕňa odmenu pre každého zamestnanca

3.9.2024 (SITA.sk) – Úrad vlády ponúka zástupcom štátu a KOZ ústretový návrh v kolektívnom vyjednávaní. V utorok 3. septembra 2024 sa na pôde Úradu vlády SR uskutočnilo 3. kolo kolektívneho vyjednávania k vyšším kolektívnym zmluvám so zástupcami štátu a Konfederáciou odborových zväzov (KOZ).

Vláda Slovenskej republiky v rámci tohto vyjednávania predložila ponuku na rok 2025, ktorá zahŕňa garantovanú odmenu pre každého zamestnanca vo výške 600 eur a zvýšenie platových taríf pre zamestnancov verejnej správy o 2 % v roku 2026.

Férová ponuka

Napriek silnému tlaku na ozdravenie verejných financií a neschopnosti valorizovať mzdy vo verejnej správe v septembri 2024 či januári 2025, vláda považuje svoju ponuku za férovú a ústretovú. Zástupcovia vlády poukazujú na to, že od roku 2013, s výnimkou obdobia pandémie, Slovensko zažíva rast miezd naprieč celou ekonomikou.

Od roku 2012 narástla nominálna produktivita o približne 50 %, zatiaľ čo mzdy narástli až o viac ako 77 %. Medzi rokmi 2015 – 2023 rástli mzdy vo verejnej správe vo všetkých profesiách rýchlejšie ako v hospodárstve, súkromnej sfére a rýchlejšie ako inflácia,“ uviedli členovia vlády SR.

Vláda tiež upozornila na výhody pre zamestnancov v štátnej a verejnej službe, ktorí majú dlhodobo vyrokované priaznivejšie podmienky pracovného času v podobe 7 a pol hodiny týždenne, čo je o 6,25 % kratší pracovný čas v porovnaní so štandardným 8-hodinovým pracovným časom.

Posilnenie mzdového ohodnotenia

Dodatočné posilnenie mzdového ohodnotenia v súčasnosti nastane aj vplyvom schválených návrhov zákonov, ktoré zahŕňajú kompenzácie regionálnych rozdielov pre pedagogických a odborných zamestnancov, ako aj zvyšovanie mzdových pomerov pre príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby a Zboru väzenskej a justičnej stráže SR.

Úrad vlády SR preto verí, že ponuka predostretá počas kolektívneho vyjednávania je výsledkom dôkladnej analýzy a je prínosná pre všetky zúčastnené strany.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Kolektívne vyjednávanie, Zvýšenie platov
Zdroj: SITA.sk – Ficova vláda predložila ústretový návrh v kolektívnom vyjednávaní, zahŕňa odmenu pre každého zamestnanca © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Sociálna poisťovňa zavádza platobnú bránu pre jednoduchšie úhrady poistného

Medzi hlavné výhody novej funkcionality patrí efektívnosť pri podávaní výkazov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *