Home / SLOVENSKO / Čoraz viac ľudí je ochotných odpustiť neveru. Odborníci to nazývajú aj trendom tolyamórie

Čoraz viac ľudí je ochotných odpustiť neveru. Odborníci to nazývajú aj trendom tolyamórie

3.9.2024 (SITA.sk) – Čoraz viac ľudí žije v takzvaných tolyamorných vzťahoch. Podľa odborníkov ide o novú formu vzťahu, v ktorej sú ľudia ochotní akceptovať neveru svojho partnera, a do určitej miery sa s ňou vyrovnať. Ich vzťah totiž celkovo funguje a nechcú ho kvôli nevere stratiť.

Posledné roky priniesli množstvo nových foriem otvorených vzťahov, ktoré sa viac-menej vzďaľujú od monogamie. Ľudia už poznajú napríklad polyamóriu – vzťah, v ktorom sa obe strany dohodnú, že budú mať viac ako jedného partnera. A práve z názvov „polyamória“ a „tolerantnosť“ sa skladá takzvaná tolyamória. „Ľudia prijmú neveru svojho partnera nie ako súčasť dohody, ale skôr ako osobnú rezignáciu. Jeden z páru podvádza, a aj keď o tom druhý vie, a v podstate to neschvaľuje, doma o tom nehovoria a neriešia to,“ vysvetľuje Veronika Kubíčková odborníčka z e-shopu www.ruzovyslon.sk, ktorý predáva erotické pomôcky a zaoberá sa zdravou sexualitou.

Podľa amerického publicistu a mediálneho experta Dana Savagea, ktorý tento termín vytvoril, tolyamorizmus znamená, že človek je ochotný zatvárať oči pred krátkym románikom svojho partnera, pretože vzťah funguje a nechce ho stratiť. „Medzi takéto príklady patria významné páry, ako je bývalý prezident Bill Clinton a bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová. Cameron a Daphne, ktorých hrajú Theo James a Meghann Fahy vo filme Biely lotos, sú tiež ukážkovými príkladmi tolyamórie. Pár mal mimomanželské aféry s inými partnermi, a hoci o tom obaja vedeli, nemali žiadne obavy,“ hovorí vzťahová koučka a výskumníčka Marie Thouin a dodáva, že tieto vzťahy sú čoraz bežnejšie.

Ľudia v tolyamornom vzťahu nechcú otvorený vztah, a zároveň nechcú, aby sa ich vzťah skončil. Preto sú ochotní do určitej miery znášať neveru a tolerovať ju. Či už ide o emocionálne podvádzanie, príležitostný sex, flirtovanie alebo platený sex, tolyamória vyžaduje, aby človek akceptoval, že jeho partner sa zapája do sexuálnych aktivít mimo ich vzťahu. „Ľudia v tolyamornom vzťahu sa preto zameriavajú na všetky spôsoby, akými im partner prejavuje lásku. V tomto type vzťahu je často obojstranný prospech – či už ide o vzájomnú starostlivosť, finančné alebo emocionálne zabezpečenie,“ hovorí Veronika Kubíčková.

Informačný servis

Viac k témam: Nevera, PR, tolyamória
Zdroj: SITA.sk – Čoraz viac ľudí je ochotných odpustiť neveru. Odborníci to nazývajú aj trendom tolyamórie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prekoná Fico Mečiara? Pre konsolidačné opatrenia to nebude mať jeho vláda jednoduché

Politológ Tomáš Koziak upozorňuje aj na komunikačnú nešikovnosť opozície.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *