Home / SLOVENSKO / Súd sa bude opätovne zaoberať prípadom expolicajtov Žáčika a Bobockého, termín pojednávania je už známy

Súd sa bude opätovne zaoberať prípadom expolicajtov Žáčika a Bobockého, termín pojednávania je už známy

2.9.2024 (SITA.sk) – Špecializovaný trestný súd sa koncom septembra bude opätovne zaoberať prípadom odsúdených expolicajtov Milana Žáčika a Ivana Bobockého. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní súdu, ktorý na 26. septembra vytýčil verejné zasadnutie.

ŠTS predtým v júni rozhodol o povolení obnovy konania pre odsúdených bývalých policajtov, pričom obidvom zrušil výrok o treste v časti o uložení trestu prepadnutia majetku a zároveň im prerušil výkon tohto trestu.

Dohoda o vine a treste

Sudca ŠTS ešte v máji 2022 schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom bývalého Úradu špeciálnej prokuratúry a dvoma obvinenými bývalými policajtmi Žáčikom a Bobockým. Súd uznal expolicajtov za vinných zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a za iné s tým spojené korupčné trestné činy.

Uložil im obidvom rovnaké tresty odňatia slobody vo výmere tri roky s podmienečným odkladom a s probačným dohľadom počas skúšobnej doby štyroch rokov. Obidvom prepadol majetok v prospech štátu, súd im zakázal stretávanie sa so spolupáchateľmi a nariadil im aj niekoľkoročný zákaz činnosti.

Páchatelia boli činní pre zločineckú skupinu, zneužívali právomoci verejného činiteľa a páchali korupčné trestné činy,“ uviedol vtedy prokurátor s tým, že dohodu o vine a treste na návrh prokuratúry odsúhlasili obidve strany bez výhrad.

Samostatné konanie v rámci kauzy Očistec

Orgány činné v trestnom konaní Milanovi Žáčikovi a Ivanovi Bobockému pripisovali činnosť pre zločineckú skupinu a s tým spojené trestné činy prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Bývalí príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) boli vyčlenení na samostatné konanie v rámci kauzy Očistec.

Podľa medializovaných informácií sa dvojica mimo iného v minulosti podieľala na sledovaní vtedajších opozičných politikov, konkrétne Igora Matoviča alebo Daniela Lipšica.

Žiadosti o obnovu konania

Viacerí odsúdení v medializovaných kauzách požiadali o obnovu konania v súvislosti s nálezom Ústavného súdu SR, podľa ktorého povinnosť súdov ukladať za niektoré skutky aj trest prepadnutia majetku odporuje princípu primeranosti trestov.

Súd v tejto súvislosti vyhovel napríklad odsúdenému expolicajtovi Pavlovi Vorobjovovi. V prípade bývalého policajného funkcionára Norberta Pakšiho dokonca pristúpil k zrušeniu celého trestu.

Viac k témam: Kauza Očistec, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Súd sa bude opätovne zaoberať prípadom expolicajtov Žáčika a Bobockého, termín pojednávania je už známy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prekoná Fico Mečiara? Pre konsolidačné opatrenia to nebude mať jeho vláda jednoduché

Politológ Tomáš Koziak upozorňuje aj na komunikačnú nešikovnosť opozície.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *