Home / SVET / Rozsiahly požiar pri Aténach má prvú obeť a zasahuje vyše 700 hasičov, Gréci požiadali o medzinárodnú pomoc (foto)

Rozsiahly požiar pri Aténach má prvú obeť a zasahuje vyše 700 hasičov, Gréci požiadali o medzinárodnú pomoc (foto)

13.8.2024 (SITA.sk) – Rozsiahly lesný požiar na severných predmestiach Atén si vyžiadal najmenej jedného mŕtveho. Hasičský zbor krátko po polnoci informoval, že požiarnici našli telo človeka v zhorenej budove na predmestí Vrilissia.

Požiar sa začal v nedeľu pri jazere Maratón, prehnal sa cez vrch Pendeli a dosiahol aténske predmestia na severe. Spálil niekoľko domov a podnikov. Okrem toho spôsobil výpadky elektriny a viedol k evakuáciám nemocníc či kláštorov.

S požiarom bojovalo viac ako 700 hasičov

Úrady informovali, že najmenej 18 ľudí utrpelo zranenia, hlavne v dôsledku nadýchania sa dymom. Grécke národné observatórium v pondelok v noci uviedlo, že podľa satelitných snímok požiar postihol prinajmenšom 10-tisíc hektárov územia.

Šíreniu ohňa, ktorého plamene šľahali aj 25 metrov do výšky, pomáhajú suché podmienky a vietor. Ten v noci poľavil, čo hasičom poskytlo nádej, že sa ho podarí rýchlejšie dostať pod kontrolu.

S požiarom bojovalo v pondelok viac ako 700 hasičov, ktorých podporvalo 27 tímov so špeciálnym výcvikom na lesné požiare a príslušníci ozbrojených síl. Nasadených bolo viac ako 190 vozidiel, 17 hasičských lietadiel a 16 vrtuľníkov.

Pomôžu iné štáty

Grécke úrady požiadali o medzinárodnú pomoc a tá by mala začať prichádzať už v utorok. Francúzsko poskytne Grécku vrtuľník a 200 hasičov s 28 vozidlami. Taliansko pošle dve hasičské lietadlá, Turecko tiež a aj vrtuľník a Česko 75 hasičov a 25 vozidiel. Pomoc chystajú aj Srbsko, Rumunsko a Španielsko.

Meteorológovia a vládni predstavitelia varovali pred zvýšeným nebezpečenstvom vzniku lesných požiarov v dôsledku počasia od nedele do štvrtka. Vo viacerých častiach Grécka počas pondelka vypukli desiatky požiarov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Rozsiahly lesný v Grécku (fotografie)

Lesné požiare sú počas suchého, horúceho leta v Grécku časté, podľa úradov sú však v dôsledku klimatickej zmeny častejšie a väčšie.

Viac k témam: Atény, Klimatická zmena, Lesné požiare v Grécku, Požiare v Grécku, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Rozsiahly požiar pri Aténach má prvú obeť a zasahuje vyše 700 hasičov, Gréci požiadali o medzinárodnú pomoc (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zelenskyj predstavil plán víťazstva, najbližšie mesiace budú podľa neho rozhodujúce

Vojna Ruska proti Ukrajine je vojna proti vám všetkým, pretože Rusko bojuje proti samotnej slobode, uviedol ukrajinský prezident.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *