Home / SLOVENSKO / Ukrajinci postupujú hlbšie do ruského územia a spozorovali ich aj v dedine Girji. Rusi budujú obranu pri Kurskej jadrovej elektrárni (foto)

Ukrajinci postupujú hlbšie do ruského územia a spozorovali ich aj v dedine Girji. Rusi budujú obranu pri Kurskej jadrovej elektrárni (foto)

12.8.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 12. augusta 2024, 14:30

Tvrdenia ruského ministerstva obrany a overené zábery BBC naznačujú, že ukrajinské sily postúpili asi 30 kilometrov hlboko na územie Ruska v Kurskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou a pri Kurskej jadrovej elektrárni sa objavili nové obranné línie.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu informovalo o „úspechoch“ svojich jednotiek, keď tvrdilo, že Rusi zabránili Ukrajincom v pokuse o prielom v blízkosti dedín Tolpino a Obščij Kolodez v Kurskej oblasti, ktoré sa nachádzajú asi 25 a 30 kilometrov od rusko-ukrajinských hraníc. Týmto podľa BBC priznalo, že ukrajinské obranné sily medzičasom postúpili hlboko do Kurskej oblasti.

Obrnené vozidlá a tanky neustále prúdili

Na záberoch zverejnených online a potvrdených BBC bolo vidieť aj ruský úder pri dedine Levšinka, vzdialenej asi 25 kilometrov od hraníc. Korešpondenti BBC boli svedkami neustáleho prúdenia obrnených vozidiel a tankov v smere do Ruska v ukrajinskom meste Sumy, ktoré hraničí s Kurskou oblasťou. Medzitým sa objavili letecké snímky, na ktorých sú ukrajinské tanky zapojené do bojov v Rusku.

Fotografie analyzované BBC Verify tiež ukazujú, že Rusko stavia nové obranné línie v blízkosti jadrovej elektrárne Kursk. Ukrajinské sily údajne postúpili do 50 kilometrov od zariadenia.

Ukrajinský postup naďalej napreduje

Ukrajinské vojenské vozidlá spozorovali aj v dedine Girji neďaleko Sudže v ruskej Kurskej oblasti. Ako referuje web Ukrajinská pravda, ruské zdroje v pondelok ráno zverejnili video, z ktorého novinári z rádia Slobodná Európa geolokalizovali ukrajinských vojakov v spomenutej dedine ležiacej asi 25 kilometrov juhovýchodne od Sudže.

To by znamenalo, že ukrajinský postup v Kurskej oblasti naďalej napreduje, a to dokonca aj smerom na juhovýchod, a Rusom sa ho nedarí zastaviť už siedmy deň, hoci ruské ministerstvo obrany ešte 6. augusta tvrdilo, že „situácia je pod kontrolou“ a Ukrajincov vytlačili za hranice.

Video údajne nakrútili v Girji v blízkosti veže mobilnej siete. Ukrajinské obrnené vozidlo sa na záberoch pohybuje na sever v smere k dedine Belica. Na videu je vidieť, ako vozidlo prechádza autobusovou zastávkou v Girji.

Ľudia utekajú zo svojich domovov

Ciele ukrajinskej operácie v Kurskej oblasti však stále nie sú jasné. Kyjev nenaznačil, či chce obsadené ruské územie udržať pod svojou kontrolou.

Viac ako 76-tisíc ľudí utieklo zo svojich domovov v ruskej Kurskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou, v ktorej od 6. augusta operuje ukrajinská armáda a údajne pokročila až 30 kilometrov do hĺbky ruského územia. Uviedli to v pondelok ruské úrady pre mimoriadne situácie.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v auguste 2024 (fotografie)

Viac k témam: Kurská oblasť, ruské ministerstvo obrany, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinská armáda, ukrajinské sily, ukrajinské útoky, vojna na Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Ukrajinci postupujú hlbšie do ruského územia a spozorovali ich aj v dedine Girji. Rusi budujú obranu pri Kurskej jadrovej elektrárni (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prekoná Fico Mečiara? Pre konsolidačné opatrenia to nebude mať jeho vláda jednoduché

Politológ Tomáš Koziak upozorňuje aj na komunikačnú nešikovnosť opozície.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *