Home / SLOVENSKO / Vo veku 86 rokov zomrel hudobný skladateľ Pavol Janíček

Vo veku 86 rokov zomrel hudobný skladateľ Pavol Janíček

10.8.2024 (SITA.sk) – Vo veku 86 rokov zomrel hudobný skladateľ Pavol Janíček, ktorý patril k výrazným osobnostiam hudobného života Banskej Bystrice a banskobystrického štúdia Slovenského rozhlasu.

Ako informoval redaktor a publicistika Slovenského rozhlasu v Bratislave Martin Jurčo, Janíček sa hudbe venoval popri svojom pôvodnom povolaní v podniku Pozemné stavby. Na konci 50. rokov minulého storočia založil tanečný orchester Stavbár pod hlavičkou Pozemných stavieb Banská Bystrica.

Nahrávali s ním viacerí interpreti

„Potreba zriadiť hudobné teleso, ktoré by nahrávalo populárne pesničky v banskobystrickom rozhlasovom štúdiu, ho priviedlo k iniciatíve osloviť hudobníkov zo stredného Slovenska a vytvoriť začiatkom teleso nielen pre potreby nahrávania, ale aj pre verejné účinkovanie. Pôsobil pod rôznymi názvami ako Orchester Pavla Janíčka, začas aj Tanečný orchester Čs. rozhlasu v Banskej Bystrici. Nahrávali s ním viacerí interpreti, ako napr. Zuzka Kollárová, Vlado Oravec, Karol Konárik, Helena Blehárová či Robo Kazík. Pôsobil do roku 1980,“ informoval Jurčo.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Janíček taktiež stál pri zrode festivalu Bystrické zvony a na začiatku 70. rokov uplynulého storočia bol súčasťou organizovania festivalu populárnej hudby Zlatá Ruža Detva. Skladateľ spolupracoval aj s dirigentom Gustavom Bromom či textárom Alojzom Čobejom.

Venoval sa aj zhudobňovaniu scénických diel

Súčasťou jeho pôsobenia v hudobnom priemysle bolo aj zhudobňovanie scénických diel, poézie a väčších hudobno-dramatických útvarov.

„Spolupracoval napr. s textárom Petrom Valom, spevákom Igorom Šimegom, nahrali aj CD šansónov. Napísal balet Babylon, ktorý uviedli herci a tanečníci divadla Štúdio tanca a Konzervatória Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici. Vytvoril hudbu k sedemdielnemu filmovému dokumentárnemu seriálu Slovenské rody a hudbu k 13 absolventským prácam študentov Akadémie umení v Banskej Bystrici, okrem iných Žltá ľalija, Holuby a Šulek, Ženský zákon, Matka, Deti slnka,“ doplnil Jurčo.

Viac k témam: Hudba, skladateľ, Úmrtie
Zdroj: SITA.sk – Vo veku 86 rokov zomrel hudobný skladateľ Pavol Janíček © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ministerstvo vnútra musí podľa Mikulca riešiť situáciu na policajnej akadémii, rektor má na svedomí odchody odborníkov

Tiež sa podľa exministra stihol zviditeľniť medializovanou kauzou, keď nemiestne komunikoval s externou študentkou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *