Home / SVET / V Rakúsku zadržali tretiu osobu, ktorá plánovala útočiť na koncerte Taylor Swift

V Rakúsku zadržali tretiu osobu, ktorá plánovala útočiť na koncerte Taylor Swift

9.8.2024 (SITA.sk) – Rakúske úrady zatkli tretieho tínedžera v súvislosti so zmareným plánovaným útokom na koncerty americkej speváčky Taylor Swift vo Viedni. Rakúsky minister vnútra Gerhard Karner v piatok informoval, že 18-ročného podozrivého vzali vo väzby vo štvrtok večer v hlavnom meste po tom, čo bol údajne v kontakte s hlavným podozrivým.

Osemnásťročný podozrivý podľa ministra „pochádza zo sociálneho prostredia“ hlavného podozrivého. „Bol v kontakte s hlavným páchateľom, ale nie je priamo spojený s plánmi útoku,“ uviedol Karner.

Hlavným podozrivým je 19-ročný mladík

Rakúske ministerstvo vnútra pre agentúru The Associated Press uviedlo, že vyšetrovatelia preskúmavajú sieť podozrivých a v súčasnosti vyhodnocujú fyzické a elektronické dôkazy.

Hlavný podozrivý je 19-ročný mladík, ktorého zatkli v utorok. V ten deň zatkli aj 17-ročného tínedžera. Okrem nich úrady vypočuli aj 15-ročného tínedžera, ale nezatkli ho.

Našli materiály na výrobu bomby

Podľa úradov ich plánovanýn útok inšpirovali extrémistické skupiny Islamský štát a al-Káida. V dome hlavného podozrivého vyšetrovatelia našli materiály na výrobu bomby. Mladík sa priznal k tomu, že mal v úmysle „pred miestom konania koncertu zabiť čo najviac ľudí“, a to s použitím nožov a podomácky vyrobených výbušnín. On aj 18-ročný zatknutý pritom sľúbili vernosť Islamskému štátu.

Karner vysvetlil, že zmarený útok plánovali na štvrtok alebo piatok. Swift mala na Štadióne Ernsta Happela vo Viedni vystúpiť vo štvrtok, v piatok a v sobotu. Organizátori koncerty z bezpečnostných dôvodov zrušili. Podľa nich malo na každý koncert prísť do 65-tisíc ľudí a aj pred štadiónom očakávali okolo 30-tisíc prizerajúcich sa.

Viac k témam: Al-Káida, Americká speváčka, Islamský štát, plánovaný útok, Rakúske úrady, Rakúsky minister vnútra, Zahraničie, Zatknutie
Zdroj: SITA.sk – V Rakúsku zadržali tretiu osobu, ktorá plánovala útočiť na koncerte Taylor Swift © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európska únia požičia Ukrajine desiatky miliárd eur, podľa von der Leyenovej je potrebná ďalšia podpora

Zelenskyj povedal, že jeho prioritami je prestavba ukrajinskej energetickej siete, výstavba ďalších protileteckých krytov, zlepšenie situácie školstva a nákup väčšieho množstva zbraní a munície.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *