Home / SLOVENSKO / Prešov spustil tretiu fázu deratizácie, obyvateľov vyzýva na zvýšenú obozretnosť

Prešov spustil tretiu fázu deratizácie, obyvateľov vyzýva na zvýšenú obozretnosť

9.8.2024 (SITA.sk) – Mesto Prešov pristúpilo v auguste k tretej fáze deratizácie živočíšnych škodcov. Odbor životného prostredia Mestského úradu v Prešove preto verejnosť vyzýva, aby zvýšila pri pobyte na verejných priestranstvách obozretnosť.

Dôvodom je umiestnenie certifikovaných chemických prípravkov. Zároveň odporúča správcom bytových domov vykonať deratizáciu v ich priestoroch práve v mesiaci august, zámerom je maximalizácia efektov celého procesu. Informuje o tom samospráva na svojej internetovej stránke.

Plánovali štyri fázy deratizácie

V meste Prešov realizuje deratizáciu škodcov dodávateľská spoločnosť na základe platnej zmluvy v pevne vymedzených cykloch. Pre rok 2024 boli naplánované štyri fázy deratizácie.

„Pri zvýšenom výskyte hlodavcov a na základe podnetov od občanov boli vykonávané aj mimoriadne a opakované deratizačné zásahy,“ ozrejmila samospráva.

Mesto upozorňuje, že zásah v rámci tretej fázy realizujú za použitia rodenticídov, teda chemických prostriedkov na hubenie škodcov. Aplikované sú v podobe granúl a voskových blokov, ktoré sú špeciálnou technikou uložené priamo do dier a nôr z dôvodu zamedzenia prístupu domácich zvierat.

Treba byť obozretný

Napriek tomu radnica vyzýva verejnosť na zvýšenú obozretnosť pri pohybe na verejnom priestranstve s deťmi či domácimi miláčikmi. Zároveň obyvateľov prosí, aby dané prostriedky nepremiestňovali.

Spolu s touto činnosťou v Prešove vykonávajú aj operatívnu deratizáciu stojísk kontajnerov na komunálny odpad, a to umiestnením uzamykateľných nástrah na spevnených plochách stojísk. Každá nástraha je označená výstražným nápisom, názvom použitého prípravku a názvom firmy poskytovateľa služby.

Súčasťou tohto procesu bude aj následná dezinfekcia 240-litrových smetných nádob na kuchynský odpad umiestnených na sídliskových stojiskách kontajnerov v septembri tohto roka.

S odpadom treba zachádzať dôslednejšie

Odbor životného prostredia rovnako apeluje na obyvateľov mesta, aby zvýšili dôslednosť pri nakladaní s odpadom. Život hlodavcov na sídliskách je totiž úzko spätý so životom ľudí a reaguje na ich správanie.

„Krivka nárastu populácie potkanov je priamo úmerná správaniu obyvateľov pri nakladaní s odpadom. Evidujeme prípady, keď ľudia v dobrej viere nechávajú zvyšky jedál pre ľudí bez domova ľahšie dostupné a mimo odpadových nádob, prípadne takto prikrmujú túlavé mačky, čo je pre potkany vyhľadávajúce čo najjednoduchší zdroj potravy veľkým lákadlom,“ povedala vedúca Odboru životného prostredia na Mestskom úrade v Prešove Dagmar Vojteková.

Ďalším faktorom sledovaného zvýšenia populácie hlodavcov v poslednom období je podľa odboru životného prostredia aj určitý prirodzený cyklus prírastku populácie hlodavcov. Ide podľa neho o faktory, na ktoré má deratizácia iba čiastočný dosah.

Okrem toho deratizácia nepôsobí okamžite a úhyn jedincov nastáva aj po niekoľkých dňoch. Deratizácia v meste taktiež nemá možnosť vyhubiť sto percent populácie hlodavcov, dokáže iba ich populáciu a premnoženie regulovať.

Viac k témam: Deratizácia, škodci
Zdroj: SITA.sk – Prešov spustil tretiu fázu deratizácie, obyvateľov vyzýva na zvýšenú obozretnosť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Petržalka organizuje sedemnásty ročník Seniorfestu, prinesie sériu bezplatných podujatí pre seniorov

Séria aktivít bude počas celého októbra organizovaná na rôznych miestac.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *