Home / SLOVENSKO / Dočká sa Banská Bystrica oddychovej zóny pri Hrone? Obyvateľom chýba prístup k rieke (video+foto)

Dočká sa Banská Bystrica oddychovej zóny pri Hrone? Obyvateľom chýba prístup k rieke (video+foto)

26.7.2024 (SITA.sk) – Obyvateľom a návštevníkom mesta pod Urpínom chýba prístup k rieke Hron, ktorá tečie cez celé mesto. Od mestskej časti Radvaň cez celé centrum až za autobusovú stanicu je rieka Hron ohradená múrmi protipovodňovej ochrany a plotmi.

Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková, mesto od roku 2018 pracuje na projekte vybudovania oddychovej zóny pri malej železničnej stanici, ktorej súčasťou bude prístavisko pre vodákov a parčík s promenádou.

Plánujú prípravu verejného obstarávania

Podľa vodohospodárov požadujú vybudovanie prístupov k jednému z prítokov Hrona od investora v bývalej Slovenke.

„Aktuálne prebieha proces územného konania. V súvislosti s týmto zámerom zároveň pracujeme na projekte rekonštrukcie príslušného mosta, na ktorý máme v súčasnosti spracovanú projektovú dokumentáciu,“ objasnila aktuálnu situáciu ohľadom oddychovej zóny pri Hrone hovorkyňa s tým, že v blízkej dobe sa začne príprava verejného obstarávania na zhotoviteľa nového mosta.

„Samospráva uvažuje aj o projekte osadenia pontónového prístaviska pri zimnom štadióne. Všetko však bude závisieť od možností financovania tohto zámeru,“ dodala Marhefková k iným možnostiam prístupu k Hronu.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/07/hron-v-bb-pri-zimnom-stadione-s-komentarom.mp4

Prístup po schodoch je na vlastné riziko

Definitívne odrezanie Hrona od mesta pod Urpínom spôsobilo vybudovanie protipovodňovej ochrany v rokoch 2018 až 2021 Slovenským vodohospodárskym podnikom (SVP). Má dĺžku 7,38 kilometra popri rieke Hron medzi mestskými časťami Majer a Radvaň.

Boli vybudované ochranné múriky popri rieke, pričom súčasťou výstavby bola aj výstavba podzemných tesniacich stien. Od Radvane až za autobusovú stanicu je rieka Hron neprístupná. Prvá možnosť zísť k rieke je až pri moste pri bývalej Smrečine, kde sú na obidvoch stranách schodíky, ale brehy sú tu neupravené.

„Jedná sa o stavbu protipovodňového charakteru, ktorá chráni životy a zdravie občanov mesta, vrátane majetku vybudovaného v pôvodne nechránenom území. Pokiaľ sa jedná o prístup k rieke, ten je možný po vybudovaných nábrežných promenádach. S priamym vstupom do rieky sa neuvažovalo, okrem miest na to určených – schodiská v múroch so vstupom na vlastné riziko,“ objasnil pre agentúru SITA hovorca SVP Marián Bocák s tým, že o takejto požiadavke v čase prípravy stavby ani nemali vedomosť.

Viaceré miesta pre podujatia

Hovorca vodohospodárov potvrdil, že príležitostné podujatia by bolo možné organizovať na viacerých miestach.

„Napríklad pri železničnej stanici Banská Bystrica – mesto, kde mesto pripravuje investíciu „Parčík pri malej stanici“, prípadne na spevnenej ploche na ľavej strane Hrona za mostom pri Smrečine,“ popisuje Bocák a dodáva, že s využitím protipovodňovej stavby na účely príležitostných podujatí sa neuvažovalo.

Uvažujú nad vybudovaním prístupových miest

Vodohospodári sú však ochotní rokovať so snahou vyjsť v ústrety organizátorom prípadných podujatí v blízkosti Hrona.

Ako hovorca prezradil, v Banskej Bystrici sa však na jednom prítoku Hrona predsa uvažuje s vybudovaním niekoľkých prístupových miest priamo k vode.

„V rámci pripravovanej investície v areáli bývalého podniku Slovenka však SVP požaduje od investora stavby sprístupniť vodný tok Bystrica realizáciou širokých prístupových schodov pre možnosť relaxu občanov,“ konkretizoval Bocák.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/07/hron-v-bb-pri-byvalej-smrecine-prva-moznost-pristupu-k-rieke.mp4

Viac k témam: Hron, Oddychová zóna
Zdroj: SITA.sk – Dočká sa Banská Bystrica oddychovej zóny pri Hrone? Obyvateľom chýba prístup k rieke (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Múzeum v Seredi si pripomenie Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia spomienkovým podujatím

Vedúci Múzea holokaustu Martin Korčok uviedol, že ešte na začiatku druhej svetovej vojny žili Židia v mnohých slovenských obciach a mestách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *