Home / SVET / Slovenskí europoslanci sú už rozdelení do výborov v Európskom parlamente

Slovenskí europoslanci sú už rozdelení do výborov v Európskom parlamente

19.7.2024 (SITA.sk) – Slovenskí europoslanci sú už rozdelení do výborov v Európskom parlamente. V piatok boli na plenárnom zasadnutí ohlásení členovia, ktorí budú sedieť v jednotlivých parlamentných výboroch a podvýboroch v 10. volebnom období.

Sedem europoslankýň a osem europoslancov

Voličov zo Slovenska zastupuje v Európskom parlamente sedem europoslankýň a osem europoslancov. Vo Výbore pre zahraničné veci budú sedieť Ľuboš Blaha, Miriam Lexmann (ako náhradníčka) a Lucia Yar (náhradníčka), vo Výbore pre medzinárodný obchod Ľubica Karvašová, Miriam Lexmann a Branislav Ondruš (náhradník).

Jedno z miest Výboru pre rozpočet obsadí Lucia Yar a vo Výbore pre kontrolu rozpočtu bude Michal Wiezik (náhradník). Vo Výbore pre hospodárske a menové veci bude mať Slovensko reprezentanta v podobe Ľudovíta Ódora.

Slovenskí europoslanci vo výboroch

Až štyria slovenskí europoslanci budú sedieť vo Výbore pre zamestnanosť a sociálne veci, a to Ľuboš Blaha (náhradník), Martin Hojsík (náhradník), Miriam Lexmann a Branislav Ondruš. Vo Výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín budú Monika Beňová, Martin Hojsík a Michal Wiezik.

Do Výboru pre priemysel, výskum a energetiku mieria Monika Beňová a Martin Hojsík, obaja ako náhradníci. Erik Kaliňák a Ľudovít Ódor budú ako náhradníci členmi Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa.

Cestovný ruch a regionálny rozvoj

Vo Výbore pre dopravu a cestovný ruch bude Milan Mazurek, vo Výbore pre regionálny rozvoj Ľubica Karvašová, Milan Mazurek (náhradník), Katarína Roth Neveďalová (náhradníčka), vo Výbore pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Katarína Roth Neveďalová, Michal Wiezik (náhradník) a vo Výbore pre rybolov Michal Wiezik (náhradník).

Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci obsadia za Slovensko Veronika Cifrová Ostrihoňová, Erik Kaliňák, Milan Uhrík a Lucia Yar (náhradníčka).

Výbor pre práva žien aj podvýbor pre ľudské práva

Vo Výbore pre ústavné veci bude sedieť europoslankyňa Ľubica Karvašová, vo Výbore pre práva žien a rodovú rovnosť Veronika Cifrová Ostrihoňová (náhradníčka), Judita Laššáková a Lucia Yar.

Vo Výbore pre petície je ako náhradníčka Judita Laššáková, v Podvýbore pre ľudské práva bude Ľuboš Blaha, v Podvýbore pre bezpečnosť a obranu Lucia Yar, v Podvýbore pre daňové veci Ľudovít Ódor a v Podvýbore pre verejné zdravie Monika Beňová.

Voľba predsedov a podpredsedov

Podľa rokovacieho poriadku Európskeho parlamentu by zloženie jeho výborov, vrátane podvýborov, malo v čo najväčšej miere odrážať zloženie parlamentu ako celku. Všetky výbory budú mať ustanovujúce schôdze v utorok 23. júla, na ktorých si zvolia svojich predsedov a podpredsedov.

Výbory zasadajú verejne, pokiaľ pravidlá neurčujú inak. Ich práca zahŕňa vypracovanie, zmeny, doplnenia a hlasovania o legislatívnych návrhoch a správach z vlastnej iniciatívy, ako aj diskusie so zástupcami Európskej rady a Európskej komisie, vypočutia externých odborníkov a organizovanie vyšetrovacích misií.

Budú zohrávať kľúčovú úlohu pri nadchádzajúcich vypočutiach dezignovaných komisárov. Prácu výborov koordinuje Konferencia predsedov výborov.

Viac k témam: Europoslanci, výbory
Zdroj: SITA.sk – Slovenskí europoslanci sú už rozdelení do výborov v Európskom parlamente © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina by mohla vstúpiť do Európskej únie do roku 2030, podľa Kataríny Mathernovej je to reálny cieľ

Pri vstupe nejakej krajiny do EÚ nejde len o technický proces rokovaní, ale tiež o samotnú ratifikáciu všetkými členskými štátmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *