Home / EKONOMIKA / Udržateľné riadenie potrebujú nielen súkromné firmy, ale aj štát, upozorňujú kontrolóri

Udržateľné riadenie potrebujú nielen súkromné firmy, ale aj štát, upozorňujú kontrolóri

19.7.2024 (SITA.sk) – Audit účtovných a finančných tokov by nemal podstupovať len súkromný sektor. Aj verejné inštitúcie by mali mať nastavené svoje financovanie, rozvoj a modernizáciu tak, aby boli prepojené na princípy udržateľnosti ESG.

Tie boli pôvodne modelované pre privátnu sféru, rovnaké podmienky sa však budú nastavovať aj pre štátne inštitúcie a verejné korporácie, akými sú napríklad štátne železničné spoločnosti či Slovenské elektrárne. Upozorňuje na to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR.

Medzinárodná konferencia

Ten v tejto súvislosti organizuje v Bratislave začiatkom septembra aj prvú medzinárodnú konferenciu zameranú na zavedenie ESG. Diskutovať sa bude o skúsenostiach, úskaliach a výzvach, ktoré prináša táto povinnosť pre podniky a organizácie.

Podľa NKÚ pôjde o jedinečnú príležitosť získať ucelený obraz o dôležitosti a výzvach spojených s povinným informovaním o udržateľnosti v súlade s novelizovaným zákonom o účtovníctve a štatutárnom audite. Odborníci zo štátnej správy ako aj z podnikov prinesú svoje pohľady na legislatívne rámce a prax v oblasti ESG.

Téma udržateľnosti

Pre národných kontrolórov je téma udržateľnosti zásadná a obsahovo blízka.

Preto chceme spolu s Ministerstvom financií SR a Slovenskou komorou audítorov vytvoriť platformu na zdieľanie príkladov dobrej praxe a výmenu informácií. Princípy uplatňované v rámci ESG by mohli byť aj jedným z pilierov pre zúčtovanie finančnej pomoci v rámci európskych projektov,“ uviedla podpredsedníčka NKÚ Henrieta Crkoňová.

Zodpovedné podnikanie

Zodpovedné podnikanie, ktoré zahŕňa ESG faktory, prispieva k vytváraniu hodnoty pre všetkých zainteresovaných, od zamestnancov a zákazníkov po komunitu a životné prostredie. Tento prístup pomáha zabezpečiť, že ekonomický rast je inkluzívny, spravodlivý a udržateľný, čo je kľúčové pre budovanie lepšej budúcnosti.

Environmentálne, sociálne a riadiace aspekty predstavujú súbor kritérií, ktoré hodnotia, ako spoločnosti a organizácie prispievajú k udržateľnosti a zodpovednosti v rámci svojich operácií.

Na čo sa jednotlivé faktory zameriavajú?

Environmentálne faktory sa zameriavajú na vplyv na životné prostredie. Patria sem aspekty ako napríklad spotreba energie, emisie skleníkových plynov či hospodárenie s vodou a odpadmi.

Sociálne faktory sa sústreďujú na vplyv organizácie na spoločnosť a jej zamestnancov. Zahŕňajú otázky ako pracovné podmienky, ľudské práva, rovnosť príležitostí alebo zdravie a bezpečnosť.

Riadiace faktory sa týkajú spôsobu, akým je organizácia riadená. Patria sem práva akcionárov, protikorupčné opatrenia či etické správanie.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Audit, ekonomika, ESG, Udržateľnosť
Zdroj: SITA.sk – Udržateľné riadenie potrebujú nielen súkromné firmy, ale aj štát, upozorňujú kontrolóri © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko čelí starnutiu populácie a odlivu ľudí do zahraničia, Raši zdôraznil potrebu investícií do viacerých oblastí (foto)

Minister investícií tiež upozornil na to, že demografické zmeny predstavujú dlhodobú prekážku konkurencieschopnosti Slovenska a prehlbujú regionálne rozdiely.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *