Home / SLOVENSKO / NAKA odhalila extrémistickú skupinu, ktorá rozoberala možný teroristický útok na Dúhovom Pride

NAKA odhalila extrémistickú skupinu, ktorá rozoberala možný teroristický útok na Dúhovom Pride

18.7.2024 (SITA.sk) – Národná kriminálna agentúra odhalila extrémistickú skupinu, ktorá v rámci komunikácie v online priestore rozoberala aj možný teroristický útok na účastníkov 14. ročníka festivalu Dúhový Pride, ktorý sa uskutoční túto sobotu 20. júla v Bratislave.

Ako ďalej informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek, na základe uvedených skutočností počas celého priebehu festivalu polícia zvýši svoju činnosť. Akékoľvek pokusy o napadnutie účastníkov tohto festivalu bude polícia podľa Hájeka monitorovať a prísne postihovať.

Najvyššou prioritou je bezpečnosť

„Policajný zbor vyzýva všetkých občanov na spoluprácu a dodržiavanie pokynov počas konania festivalu. Bezpečnosť všetkých účastníkov je našou najvyššou prioritou,“ zdôraznil hovorca. Pokiaľ ide o spomenutú skupinu, tá podľa polície vytvorila na rôznych internetových platformách kanály a chatovacie skupiny, kde komunikovali ľudia z celej Európy, USA a Ruskej federácie.

„Tieto kanály slúžili na šírenie neonacistickej symboliky, nenávistných prejavov a podnecovanie k násiliu alebo teroristickým útokom. Cieľom útokov mali byť najmä príslušníci rôznych menšín, ako sú moslimovia, židia, migranti alebo osoby z LGBTI+ komunity,“ uviedol Hájek.

Niekoľko zásahov v európskych mestách

Policajné zložky v rámci medzinárodnej spolupráce na základe spomenutých zistení v poslednom týždni vykonaných niekoľko zásahov v rôznych európskych krajinách vrátane Slovenska.

„Zadržali sme podozrivé osoby a vykonali domové prehliadky. Naše kroky smerovali k rozloženiu celej skupiny,“ dodal Hájek.

Viac k témam: bratislavská polícia, Dúhový pochod PRIDE, Extrémizmus, LGBTI
Zdroj: SITA.sk – NAKA odhalila extrémistickú skupinu, ktorá rozoberala možný teroristický útok na Dúhovom Pride © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

V Múzeu holokaustu v Seredi si pripomenú smutné výročie prijatia Židovského kódexu

Židovský kódex zo septembra 1941 patril v čase svojho vzniku k najtvrdším protižidovským právnym normám v Európe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *