Home / SLOVENSKO / Meteorológovia aktualizovali výstrahy, Slovensko potrápia silné búrky a osem okresov je oranžových

Meteorológovia aktualizovali výstrahy, Slovensko potrápia silné búrky a osem okresov je oranžových

17.7.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 17. júla, 12:25

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) aj na stredu vydal výstrahy pred horúčavami a búrkami.

Kým ráno ešte boli vydané iba výstrahy prvého stupňa pred búrkami, SHMÚ vo svojej aktualizácii po 12:00 už označil oranžovou farbou okresy Brezno, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad, Stará Ľubovňa, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín.

V ôsmich okresoch tak treba očakávať búrky spojené so silným lejakom s intenzitou 30 až 50 mm v priebehu 30 minút, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Varovanie prvého stupňa platí pre okresy Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Detva, Krupina, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Zvolen, Žiar nad Hronom, Považská Bystrica, Prievidza, Gelnica, Košice mesto a okolie, Michalovce, Rožňava, Sobrance, Trebišov, Bardejov, Humenné, Medzilaborce, Prešov, Sabinov, Snina, Stropkov, Svidník, Vranov nad Topľou, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Čadca a Žilina.

Pre okresy na juhu Slovenska ako Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky platí od 12.00 do 19.00 vyššia oranžová výstraha druhého stupňa a ojedinele sa tu očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 stupňov Celzia.

Žltá výstraha prvého stupňa je vydaná pre okresy Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec, Banská Štiavnica, Detva, Krupina, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota,Veľký Krtíš, Zvolen, Žarnovica, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Prievidza, Michalovce, Sobrance, Trebišov, Levice, Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce, Šaľa, Galanta, Hlohovec, Piešťany, Senica, Skalica a Trnava.

V týchto častiach Slovenska sa ojedinele očakáva maximálna teplota vzduchu 33 až 34 stupňov Celzia. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozorňuje SHMÚ na svojom webe.

Viac k témam: Búrky na Slovensku, Horúčavy, Počasie, Predpoveď počasia, Silné búrky
Zdroj: SITA.sk – Meteorológovia aktualizovali výstrahy, Slovensko potrápia silné búrky a osem okresov je oranžových © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Hladina Dunaja a Moravy v noci stúpla o približne 10 centimetrov, povodňová situácia je naďalej veľmi vážna (video+foto)

Devín je podľa Drobu stále odrezaný od sveta, vyrážajú spodné vody a presakujú zábrany.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *