Home / SVET / Prezidentom Iránu sa stal reformistický kandidát Masúd Pezeškján, porazil zástancu tvrdej línie Saída Džalílího (foto)

Prezidentom Iránu sa stal reformistický kandidát Masúd Pezeškján, porazil zástancu tvrdej línie Saída Džalílího (foto)

6.7.2024 (SITA.sk) – Víťazom druhého kola prezidentských volieb v Iráne sa stal reformistický kandidát Masúd Pezeškján, ktorý porazil zástancu tvrdej línie Saída Džalílího. Pezeškján v predvolebnej kampani sľuboval vyjednávania so Západom a miernejšie vynucovanie, aby ženy nosili šatky.

Iránske úrady v sobotu informovali, že v piatkovom druhom kole volieb hlavy štátu za Pezeškjána hlasovalo 16,3 milióna voličov a Džalílímu odovzdalo hlas 13,5 milióna obyvateľov Iránu. Volieb sa zúčastnilo 49,6 percenta oprávnených voličov.

Neplatné hlasovacie lístky odovzdalo 607 575 voličov. Predpokladá sa, že časť z nich tým chcela naznačiť, že síce pociťuje povinnosť zúčastniť sa volieb, ale nevyhovuje jej ani jeden z kandidátov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Iráne (fotografie)

Viac k témam: Prezidentské voľby v Iráne, Voliči
Zdroj: SITA.sk – Prezidentom Iránu sa stal reformistický kandidát Masúd Pezeškján, porazil zástancu tvrdej línie Saída Džalílího (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Izrael pravdepodobne rozšíri operáciu proti Hizballáhu, vyzval obyvateľov libanonského mesta Nabatíja na evakuáciu

Izraelská armáda uviedla, že zasiahla približne 200 cieľov Hizballáhu v Libanone, vrátane skladov zbraní a pozorovacích stanovíšť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *