Home / SLOVENSKO / Orbán sa v Moskve stretol s Putinom, pýtal sa ho na mierové plány (foto)

Orbán sa v Moskve stretol s Putinom, pýtal sa ho na mierové plány (foto)

5.7.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 5. júla, 21:35

Maďarský premiér Viktor Orbán počas jeho prekvapivej a ostro kritizovanej cesty do Moskvy vyhlásil, že Maďarsko sa stáva „jedinou krajinou, ktorá dokáže hovoriť s každým“. Počet krajín, ktoré môžu hovoriť s oboma stranami vojny na Ukrajine, sa podľa neho zmenšuje.

Orbán sa v Moskve stretol s ruským vodcom Vladimirom Putinom a neskôr sa vyjadril, že mu povedal, že „Európa potrebuje mier“. Tiež sa ho spýtal na jeho názor na existujúce mierové plány a či verí tomu, že by mierovým rokovaniam malo predchádzať prímerie.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Vo vyhlásení po stretnutí Putin zopakoval podmienku pre mierové rokovania, aby Ukrajina stiahla vojakov z jej štyroch regiónov, ktoré Moskva v roku 2022 vyhlásila za anektované.

Žiadne prímerie ani prestávka

Kyjiv a jeho západní spojenci túto požiadavku už skôr odmietli s tým, že je to žiadanie Ukrajiny o to, aby sa stiahla z ukrajinského územia.

Putin tiež zdôraznil, že Rusko neprijme akékoľvek prímerie alebo dočasnú prestávku v bojoch, ktorá by umožnila Ukrajine „kompenzovať straty, preskupiť sa a vyzbrojiť“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Stretnutie Viktora Orbána s Vladimirom Putinom v Moskve (fotografie)

S maďarským premiérom tiež diskutoval o bilaterálnych otázkach a názoroch na súčasný stav vzťahov medzi Ruskom a Európskou úniou, ktoré sú na najnižšej úrovni.

Stretnutie mal iniciovať Orbán

Ukrajinské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení na margo stretnutia uviedlo, že Orbánovo rozhodnutie ísť do Moskvy padlo bez schválenia alebo koordinácie s Ukrajinou.

Rezort prízvukoval, že „princíp ‚žiadnych dohôd na Ukrajine bez Ukrajiny‘ ​​zostáva pre našu krajinu nedotknuteľný“ a vyzval všetky štáty, aby ho prísne dodržiavali.

Podľa hovorcu Kremľa Peskova inicioval stretnutie Orbán a dohodli sa na ňom v stredu. Ako informovala ruská štátna tlačová agentúra Tass, Peskov dodal, že Moskva si cení Orbánov „silný, jasný a konzistentný kurz“ zameraný na vyriešenie konfliktu.

Najbližší spojenec Putina

Orbán, ktorého krajina sa pred pár dňami ujala polročného rotujúceho predsedníctva Európskej únie (EÚ), je široko vnímaný ako najbližší spojenec ruského vodcu Putina v eurobloku. Bežne blokuje, odďaľuje alebo oslabuje snahy EÚ pomôcť Ukrajine a uvaliť sankcie na Moskvu za jej vojnu.

Dlho sa zasadzuje za zastavenie bojov na Ukrajine, ale dosiaľ nenačrtol, čo by to mohlo znamenať pre územnú celistvosť krajiny alebo budúcu bezpečnosť.

Kritika európskych predstaviteľov

Jeho cesta do Moskvy sa nevyhla kritike medzi európskymi predstaviteľmi. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrel vo vyhlásení uviedol, že Orbánova návšteva je čisto v rámci maďarsko-ruských vzťahov.

„Premiér Orbán nedostal od Rady EÚ žiadny mandát na návštevu Moskvy. Pozícia EÚ k útočnej vojne Ruska proti Ukrajine sa odráža v mnohých záveroch Európskej rady. Táto pozícia vylučuje oficiálne kontakty medzi EÚ a prezidentom Putinom. Maďarský premiér teda nezastupuje EÚ v žiadnej forme,“ vyhlásil Borrell.

.@PM_ViktorOrban visit to Moscow falls exclusively in the bilateral relations between Hungary & Russia. #EUCO positions on Russian war against Ukraine exclude official contacts between the EU & President Putin.
PM Orban is thus not representing the EU.https://t.co/0xPP1ZhNp8

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) July 5, 2024

V podobnom duchu sa vyjadril už vo štvrtok aj predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý povedal, že „rotujúce predsedníctvo EÚ nemá mandát na rokovania s Ruskom v mene EÚ“.

Orbán nezastupuje EÚ

Estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna zase uviedol, že „neexistuje žiadne ospravedlnenie“ pre Orbánovu návštevu a maďarský líder „nezastupuje Európsku úniu a nemá súhlas členských štátov EÚ vrátane Estónska“.

Samotný Orbán v štátnom rozhlase pred cestou v piatok ráno povedal, že si je vedomý toho, že predsedníctvo jeho krajiny v EÚ „nás neoprávňuje rokovať v mene nikoho“.

No words to express my disappointment & disapproval of Orban’s plan to meet Putin.
❌Orban does not represent the European Union nor has he the mandate to discuss on behalf of the EU.
❌This meeting would not be in line with the duties of the EU Presidency.

We #StandwithUkraine

— Margus Tsahkna (@Tsahkna) July 4, 2024

Viac k témam: Maďarský premiér, mierová misia, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident
Zdroj: SITA.sk – Orbán sa v Moskve stretol s Putinom, pýtal sa ho na mierové plány (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Šimkovičovej ministerstvo pripravuje reorganizáciu zbierkotvorných inštitúcií, tvrdí výbor Kultúrneho štrajku

V tejto súvislosti výbor poukázal na to, že nedávno boli zo svojich pozícií odvolaní riaditelia Slovenskej národnej galérie, aj Slovenského národného múzea.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *