Home / SVET / Vo Veľkej Británii sa začali parlamentné voľby, pre premiéra Rishiho Sunaka môžu znamenať koniec jeho vlády (foto)

Vo Veľkej Británii sa začali parlamentné voľby, pre premiéra Rishiho Sunaka môžu znamenať koniec jeho vlády (foto)

4.7.2024 (SITA.sk) – V Spojenom kráľovstve sa otvorili volebné miestnosti v parlamentných voľbách, v ktorých si voliči vyberú 650 zástupcov do dolnej komory parlamentu a tak aj vládu.

Voľby môžu znamenať koniec vláde Konzervatívnej strany premiéra Rishiho Sunaka, keďže sa očakáva, že po 14 rokoch pri moci ju porazí Labouristická strana Keira Starmera.

Sunak vo výhru verí

Konzervatívci sa snažili presvedčiť voličov, aby mi vyjadrili podporu na pozadí ekonomickej krízy, krízy v Národnej zdravotnej službe, vysokých životných nákladov, rastúcej nedôvery voči vládnym inštitúciám a roztrieštenej spoločnosti. Sunak sa napriek tomu v nedeľu vyjadril, že si myslí, že by mohli vyhrať.

Predtým, ako milióny voličov môžu odovzdať svoj hlas osobne, tak už státisíce ľudí urobili prostredníctvom poštového hlasovania.

Oficiálne výsledky zverejnia v piatok

Volebné miestnosti sa zatvoria o 22:00 miestneho času (23:00 stredoeurópskeho letného času). Krátko na čo budú zverejnené exit polly pre hlavných vysielateľov v krajine, ktoré by mali načrtnúť pravdepodobný výsledok. Oficiálne výsledky začnú pravdepodobne hlásiť od skorých piatkových hodín.

Sunak vyhlásil parlamentné voľby koncom mája, čím prekvapil nielen vlastnú stranu. Voľby sa totiž mohli uskutočniť v období do januára 2025.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Parlamentné voľby vo Veľkej Británii 2024 (fotografie)

Viac k témam: Konzervatívna strana, Labouristická strana, Parlamentné voľby, Parlamentné voľby vo Veľkej Británii, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Vo Veľkej Británii sa začali parlamentné voľby, pre premiéra Rishiho Sunaka môžu znamenať koniec jeho vlády (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred druhým kolom parlamentných volieb vo Francúzsku sa odohralo viac ako 50 útokov na politikov a aktivistov

Množstvo útokov vo Francúzsku odzrkadľuje horúčkovitú náladu v posledný deň predvolebnej kampane pred nedeľňajším druhým kolom volieb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *