Home / SLOVENSKO / Rozhodnutie Ústavného súdu je pre Kolíkovú veľkým sklamaním, vláda dostala zelenú na prijímanie zákonov bez diskusie (video)

Rozhodnutie Ústavného súdu je pre Kolíkovú veľkým sklamaním, vláda dostala zelenú na prijímanie zákonov bez diskusie (video)

3.7.2024 (SITA.sk) – Pre poslankyňu za stranu Sloboda a Solidarita a exministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú je rozhodnutie Ústavného súdu SR v prípade novely Trestného zákona veľkým sklamaním. Rozhodnutie súdu však rešpektuje.

Svoje sklamanie odôvodnila tým, že súd „dal zelenú“ kabinetnému prijímaniu zákonov bez diskusie a dopadu na rozpočet. Poslankyňa to považuje za nebezpečné.

Ústavný súd SR v sebe nenašiel viac odvahy ísť aj do posúdenia spôsobu, ako boli tieto zásadné zmeny prijaté. Som presvedčená, že pre demokraciu a právny štát je dôležité, aby sa ústavný súd zaoberal aj tým, ako sa zákony prijímajú v národnej rade,“ uviedla vo videu na sociálne sieti.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Predseda ústavného súdu Ivan Fiačan v stredu na tlačovej besede povedal, že pokiaľ ide o prijatie novely v skrátenom legislatívnom konaní ústavný súd skonštatoval nesplnenie podmienok na takýto postup, „avšak ústavný súd nevidel taký zásah do ústavných práv alebo princípov, ktorý by znamenal protiústavný stav“.

Časti vládnej novely Trestného zákona nie sú v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom na neverejnom zasadnutí pléna Ústavný súd SR, pričom o výsledku informoval predseda súdu Ivan Fiačan.

Podľa nálezu ústavného súdu sú z novely protiústavné len tri body, a to zmeny týkajúce sa prepadnutia majetku; možnosť na súde použiť aj nezákonne získaný dôkaz, ak je v prospech obvineného a právomoc ministra spravodlivosti napadnúť dohody o vine a treste až do troch rokov od ich uzavretia.

Viac k témam: Novela Trestného zákona, Predseda Ústavného súdu SR, Trestný zákon
Zdroj: SITA.sk – Rozhodnutie Ústavného súdu je pre Kolíkovú veľkým sklamaním, vláda dostala zelenú na prijímanie zákonov bez diskusie (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

SNS: Cyril a Metod sú symbolom jednoty a kresťanského dedičstva, ktoré spája naprieč storočiami a národmi

Podľa SNS bol ich príchod historickým momentom, ktorý formoval duchovnú a kultúrnu identitu Slovákov, Moravanov, Čechov, Bulharov a Macedóncov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *