Home / SLOVENSKO / Štát odškodní pozostalých po obetiach tragickej nehody v Nových Zámkoch. Minister Ráž dúfa, že Slovensko už takúto nehodu nikdy nezažije (video)

Štát odškodní pozostalých po obetiach tragickej nehody v Nových Zámkoch. Minister Ráž dúfa, že Slovensko už takúto nehodu nikdy nezažije (video)

3.7.2024 (SITA.sk) – Pozostalí po obetiach tragickej dopravnej nehody na železničnom priecestí v Nových Zámkoch, kde vo štvrtok 27. júna vlak vrazil do autobusu, dostanú od štátu finančný príspevok vo výške 50-tisíc eur.

Vláda schválila odškodnenie za každú zo siedmich obetí z autobusu v stredu na výjazdovom rokovaní v oravskej obci Zákamenné v okrese Námestovo. Celková suma pre rodiny pozostalých tak dosahuje 350-tisíc eur.

Odškodnenie pozostalých

Návrh predložil minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru) po dohode s ministerstvom financií, ktoré uvoľní finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu pre ministerstvo dopravy na základe žiadosti. Ministerstvo dopravy následne poukáže finančný príspevok pozostalým po obetiach tragédie.

Poskytnuté jednorazové odškodnenie pozostalých je oslobodené od dane. Podľa uznesenia vlády k návrhu na odškodnenie pozostalých po obetiach tragédie má ministerstvo financií uvoľniť peniaze z kapitoly Všeobecná pokladničná správa do 30. augusta. Ministerstvo dopravy má o ich uvoľnenie požiadať do 21. augusta, pričom príspevok má uhradiť pozostalým do 30. septembra.

Milovaných to nevráti

Minister dopravy informoval, že návrh na poskytnutie príspevku za obete tragickej udalosti predložil na vládu v piatok 28. júna, teda deň po nešťastí na priecestí v Nových Zámkoch.

„Napriek tomu, že už milovaných nikomu nevrátime, predkladáme na vládu aspoň uznesenie, ktorým sa rodiny pozostalých odškodnia, ak sa to dá takto vôbec povedať, sumou 50-tisíc eur za každú obeť tejto tragickej nehody,“ povedal vo videu vopred Jozef Ráž. Zároveň ešte raz prejavil úprimnú sústrasť všetkým pozostalým a zaželal skoré uzdravenie zraneným.

Rampa a signalizácia opäť funguje

Počas návštevy priecestia, kde sa stala dopravná nehoda, rezortný šéf tiež informoval, že rampa a signalizácia, ktorú po zrážke s vlakom autobus odtrhol, je opäť namontovaná a plne funkčná.

„Viaceré videá na sociálnych sieťach ukazovali, že toto priecestie počas víkendu nefunguje. Bolo to len preto, že rampa, ktorá bola počas nehody odtrhnutá nárazom, sa musela vymeniť za úplne novú,“ uviedol minister.

Podľa neho stále platí to, čo povedali na tlačovej konferencii v piatok, že podľa predbežných výsledkov vyšetrovania išlo o individuálne zlyhanie ľudského faktora.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Zrážka vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch (fotografie)

Minister vyzval k opatrnosti

Jozef Ráž z miesta tragickej nehody vyzval vodičov, aby veľmi opatrne prechádzali cez železničné priecestia.

„Toto priecestie síce máme zabezpečené zvukovou, svetelnou signalizáciou a rampami, ale stále je na Slovensku ešte veľa priecestí, ktoré nemajú takéto zabezpečenie. To sú tie menej využívané, ale je ich ešte stále takmer tisíc,“ upozornil minister dopravy. Zároveň dúfa, že Slovensko už takúto tragickú nehodu nikdy nezažije.

Video: Tlačová konferencia po výjazdovom rokovaní vlády

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Doprava, Minister dopravy a výstavby SR, Odškodnenie obetí, Zrážka vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch
Zdroj: SITA.sk – Štát odškodní pozostalých po obetiach tragickej nehody v Nových Zámkoch. Minister Ráž dúfa, že Slovensko už takúto nehodu nikdy nezažije (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Svätí Cyril a Metod položili základný kameň slovenskej kultúry, ich odkaz si pripomenul prezident Pellegrini na púti v Nitre (video)

Podľa prezidenta nesmieme zabudnúť na to, kto sme, kto sú naši predkovia a čo museli obetovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *