Home / SVET / Debata Biden vs. Trump: Prezident niekedy mrmlal a stratil svoj myšlienkový pochod, jeho rival šíril lži (foto)

Debata Biden vs. Trump: Prezident niekedy mrmlal a stratil svoj myšlienkový pochod, jeho rival šíril lži (foto)

28.6.2024 (SITA.sk) – Americký prezident Joe Biden a jeho republikánsky rival v nadchádzajúcich prezidentských voľbách Donald Trump sa vo štvrtok stretli v prvej debate. Tá však priniesla ďalšie obavy o spôsobilosť 81-ročného Bidena pôsobiť v úrade prezidenta a Trump si v nej našiel priestor na šírenie lží o ekonomike, nelegálnej migrácii aj jeho úlohe pri útoku na Kapitol zo 6. januára 2021.

Horší výsledok pre Bidena

Osobná nevraživosť medzi politikmi bola počas debaty, ktorá sa uskutočnila pod hlavičkou televízie CNN, bola hmatateľná, píše agentúra AP. Ich ostrá diskusia, ktorá bola miestami až príliš osobná, nevynechala témy ako interrupcie, ekonomika, vek či usvedčenie Trumpa aj Bidenovho syna Huntera v trestných veciach.

Pre Bidena sa debata skončila s horším výsledkom, hoci on sám to zľahčoval. Hovoril chrapľavým hlasom a potichu, čo bolo podľa jeho kampane dôsledkom prechladnutia. Niekedy však mrmlal, plietol sa a stratil svoj myšlienkový pochod.

Trumpovi spojenci hovoria o víťazstve

Trumpovi spojenci okamžite po debate hovorili o víťazstve, zatiaľ čo niektorí prominentní demokrati verejne spochybnili napredovanie Bidena v kampani. Viceprezidentka Kamala Harris sa neskôr v CNN snažila obhájiť prezidentov výkon a zároveň uznala kritiku. „Začiatok bol pomalý, ale záver bol silný,“ povedala.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Predvolebná debata Biden vs. Trump na CNN (fotografie)

Sedemdesiatosemročný Trump, tak ako to robí často, hovoril rázne, ale klamlivo. V súvislosti s útokom na Kapitol, keď jeho podporovatelia vtrhli do sídla Kongresu pri potvrdzovaní Bidena za prezidenta v snahe zvrátiť výsledok volieb, Trump napríklad vyhlásil, že podporil ľudí, aby konali „pokojne a vlastenecky“.

Dokonca naznačil, že jeho podporovatelia, ktorí vtrhli do Kapitolu, boli v skutočnosti mierumilovní a teraz sú politicky prenasledovaní. Agentúra AP pripomína, že v skutočnosti sa výtržníci pustili do boja s políciou a na útoky používali provizórne zbrane.

Trump tiež, napriek trom výzvam, nikdy priamo nepotvrdil, že by akceptoval novembrových výsledky volieb, bez ohľadu na to, kto vyhrá. Americké prezidentské voľby sa uskutočnia 5. novembra.

Viac k témam: Americký prezident, Prezidentské voľby v USA, útok na Kapitol
Zdroj: SITA.sk – Debata Biden vs. Trump: Prezident niekedy mrmlal a stratil svoj myšlienkový pochod, jeho rival šíril lži (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusko za ostatný deň prišlo vo vojne na Ukrajine o 1 140 vojakov, hlási ukrajinský generálny štáb

Straty Moskvy na personále tak predstavujú už 542 700 ľudí, tvrdia Ukrajinci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *