Home / SLOVENSKO / Modrého anjela za najlepší hraný film 30. ročníka MFF Art Film získala emotívna sudánska dráma Zbohom, Júlia

Modrého anjela za najlepší hraný film 30. ročníka MFF Art Film získala emotívna sudánska dráma Zbohom, Júlia

28.6.2024 (SITA.sk) – Tridsiate narodeniny Medzinárodného filmového festivalu Art Film vyvrcholili vyhlásením víťazných snímok a odovzdaním šiestich prestížnych cien Modrý anjel. K tradičným dvom súťažiam – Medzinárodná súťaž hraných filmov a Medzinárodná súťaž krátkych filmov – organizátori tento rok pridali novú tretiu súťažnú sekciu s názvom Medzinárodná súťaž filmov zo strednej a východnej Európy.

Pri tejto príležitosti boli zriadené tri medzinárodné odborné poroty pozostávajúce z filmových profesionálov a teoretikov, ktorých čestnou a náročnou úlohou bolo spomedzi uvedených filmov vybrať tie víťazné, filmy s výnimočným umeleckým či remeselným spracovaním a najvýznačnejším a ďalekosiahlym posolstvom. Porotkyne a porotcovia taktiež ocenili najlepšie herecké výkony a réžiu.

V Medzinárodnej súťaži hraných filmov o víťaznom titule rozhodovala ukrajinská vizuálna umelkyňa a filmárka Anna Kryvenko, kurdsko-švajčiarsky režisér a scenárista Mano Khalil a slovenský režisér Marek Kuboš. Modrého anjela za najlepší hraný film udelili sudánskej dráme Zbohom, Júlia o priateľstve dvoch žien s rozdielnym náboženským vyznaním. Víťazstvo debutu režiséra Mohameda Kordofaniho porota odôvodnila takto: „Film Zbohom, Júlia skrz rodinnú tragédiu poukazuje na dôležité súčasné dianie, ponára sa do historických nánosov a politických konfliktov. Vyjadruje humanistické posolstvo, pričom sa sústreďuje na tému odpustenia – nevyhnutnú súčasť ľudskej existencie – a vzdáva hold tolerancii, spolunažívaniu a vzájomnému rešpektu.” Producenti filmu Amjad Abu Alala a Mohammed Alomda spolu s cenou Modrý anjel získali aj finančnú cenu vo výške 2 000 EUR.

Modrým anjelom za najlepšiu réžiu porota ocenila režiséra Magnusa von Horna a jeho skľučujúcu drámu Dievča s ihlou inšpirovanú desivými udalosťami z Dánska z obdobia krátko po prvej svetovej vojne. „Režisér sa predstavil s temnou znepokojujúcou drámou fungujúcou na všetkých úrovniach, či už vďaka výbornej kamere, ktorá čiernobielo zachytáva hrozivé obrazy, dramaturgiou príbehu, ktorý je plný prevratov a prekvapení, ale i hereckými výkonmi, ktoré vytvorili atmosféru skutočného kriminálneho príbehu.”

Práve herecký výkon dánskej herečky Trine Dyrholm účinkujúcej vo filme Dievča s ihlou uchvátil trojčlennú porotu natoľko, že jej udelila Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon. „Herečka nás svojím majstrovským výkonom presvedčila o jej premene z majiteľky obchodu s cukríkmi a nevinnej samaritánky, ktorá tajne pomáha ženám v núdzi s adopciou, na bezcitnú vrahyňu.”

Modrého anjela za najlepší mužský herecký výkon získal dánsky herec Sebastian Bull vďaka úlohe vo väzenskej dráme Dozorkyňa od režiséra Gustava Möllera. „Sebastian Bull sa presvedčivo ujal roly násilníckeho väzňa. Hoci hral vedľajšiu úlohu, v publiku dokázal vyvolať silné emócie a znázornil agresivitu a násilnosť, ale aj detskú nevinnosť, bezbrannosť a krehkosť.”

Porota udelila aj tri zvláštne uznania. Prvé si vyslúžil herec Clément Faveau za svoju rolu v komediálnej dráme Panebože!. Uznanie patrí aj ženskej hereckej dvojici víťazného filmu Zbohom, JúliaEiman Yousif a Siran Riak, ktoré svojim umením zdôraznili dôležitosť dobrých medziľudských vzťahov. Na japonskej snímke Rei debutujúceho režiséra Toshihika Tanaku porota ocenila „jemný filmový jazyk, ktorý dokázal vyjadriť najhlbšie city ľudskej duše.”

Odbornú porotu novej Medzinárodnej súťaže filmov zo strednej a východnej Európy na festivale Art Film tvorila tento rok trojica odborníčok z prostredia filmovej teórie a teatrológie, a to Birgit Beumers z Nemecka, Anna Ladinig z Rakúska a Sylvia Huszár z Maďarska. Modrého anjela za najlepší film z krajín strednej a východnej Európy porotkyne udelili celovečernému debutu poľského režiséra Klaudiusza Chrostowského s názvom Ultima Thule, ktorý „primeraným tempom majstrovsky rozpráva príbeh o tom, ako prekonať stratu.” Porota dodáva, že: „Prostredníctvom interakcie s drsnou krajinou a priateľstiev, ktoré sú viac než len ľudské, sa film stáva výnimočným príspevkom do súťaže.” Zvláštne uznanie porota udelila animovanej snímke Pelikan Blue, ktorú nakrútil režisér László Csáki.

Producentky Beata Rzeźniczek, Klaudia Śmieja-Rostworowska a producenti Klaudiusz Chrostowski a Jakub Gierszał víťazného filmu v novovytvorenej Medzinárodnej súťaže filmov zo strednej a východnej Európy si spolu s cenou Modrý anjel odniesli aj 1 500 EUR od spoločnosti CANON SLOVAKIA, ktorá je partnerom finančnej ceny.

Profesionálnu porotu Medzinárodnej súťaže krátkych filmov tvorili slovenská divadelná a televízna herečka a producentka Lucia Hurajová, český filmár Martin Kuba a poľský kultúrny promotér a festivalový organizátor Krzysztof Sienkiewicz. Modrý anjel za najlepší krátky film bol udelený snímke Incident režiséra Billa Morrisona, ktorá je rekonštrukciou policajnej streľby v Chicagu z roku 2018. „Film šikovne využíva moderné monitorovacie technológie na rekonštrukciu tragédie zo všetkých ľudských perspektív. Fragmenty incidentu nezákonnej streľby polície skladajú širší obraz spoločnosti, strachu a predsudkov, ktoré sú hnacím motorom opätovného výskytu takýchto tragédií,” dôvodí porota svoje rozhodnutie o udelení ceny. Tvorcovi víťazného filmu bola okrem Modrého anjela venovaná aj finančná cena 500 EUR.

Porota takisto zmienila tri krátke snímky, ktorým udelila zvláštne uznanie, a to snímke Pomaranč z Jaffy, pretože film „odhaľuje hranice medzi nami a to, ako nám drobné ľudské gestá môžu napomáhať tieto hranice prekročiť,” snímke Namôjdušu, pretože ide o „zaujímavo vystavanú záhadu, ktorá obklopuje vzťah dvoch vyvrheľov modernej spoločnosti,” a napokon si uznanie získala snímka Teraz alebo nikdy! za „nápaditý príbeh o prebúdzajúcej sa vášni mníšky. Hravo zobrazuje krásu a rozmanitosť vnútorných svetov pod naším uniformným oblečením.”

Návštevníci Art Filmu mali počas celého festivalu možnosť hlasovať o Diváckej cene JOJ Cinema za dlhometrážny film. Najvyšší počet diváckych hlasov a ocenenie napokon získala snímka Bez vzduchu od Kataliny Moldovai.

Jubilejný 30. ročník MFF Art Film sa uskutoční vďaka podpore:

Organizátor: ART FILM FEST s.r.o.;

Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13 – Košické kultúrne centrá, ART FILM FEST, n.o., LGM, s.r.o., FORLIVE;

Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond
Festival je spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom z programu Terra Incognita;

Generálny reklamný partner: Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s.;

Hlavní partneri: Národná lotériová spoločnosť TIPOS, Východoslovenská energetika, EUK-Force, SPP, CODES Brand House;

Automotive partner: PORSCHE; Oficiálny hotel: Hotel Yasmin;

Hlavní mediálni partneri: TV JOJ, Pravda, Eurotelevízia;

Reklamní partneri: stavebná spoločnosť Adifex, AVA-stav, Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s., Best Press, U. S. Steel Košice, Betpres, Transpetrol, SLOVAKIA TRAVEL, ANTIK Telecom, Kino Úsmev, CORE LABS, pramenitá voda Lucka;

Technologickí partneri: NOV, ZEBRA, DELTA OnLine, ARICOMA, BigON;

Oficiálni dodávatelia: DKC Veritas, Východoslovenské múzeum v Košiciach, Krušovice BOHÉM, BARZZUZ, DOMOS SLOVAKIA, Reštaurácia Contessa, Kaviareň Slávia; Oficiálne víno: Kubbo Select a Ostrožovič;

Mediálni partneri: JOJ PLAY, JOJ 24, Film Europe, Rádio KOŠICE, aktuality.sk, Forbes, Korzár, Slovenka, SITA, TASR, See & Go, BigMedia, Košice City Guide, Film.sk, Visit Košice, diva.sk, zenskyweb.sk, MOJAkultúra;

Partneri: Východoslovenská vodárenská spoločnosť, Nadácia CEF, Slovnaft, AUPARK Košice, Carmeuse Slovakia, JOJ Cinema, cestovná kancelária Hydrotour, Taper, YumEarth, KAIFER advokátska kancelária, Deva, WITKOWITZ SLOVAKIA, Letisko Košice, ECO Technologies, CPK Slovakia, Casa Trade – Casablanca cafe, DC MEDICAL, KPK Reklama, Kvitok, HAIR Factory Košice, Kvety Garomi, Air Taxi, Tesco Store SK;, Local Nomad Tours, Red Fox Golf Club, TATRATEA, Slovenský filmový ústav;

Partneri finančných cien: CANON, Filmarina;

Gastronomickí partneri: Ohnisko –Fire Dining & Brew Bar, Pub u kohúta, El Nacional, Maiko Sushi, Café de Paris, Tabačka Kulturfabrik, BISTRO Blanc, Andiamo GROUP, BENZE, Red Velvet Cake Bar, Tahiti, Kaviareň Veritas

Informačný servis

Viac k témam: Festival, MFF Art Film, Modrý anjel
Zdroj: SITA.sk – Modrého anjela za najlepší hraný film 30. ročníka MFF Art Film získala emotívna sudánska dráma Zbohom, Júlia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kúpanie v obci Rudník sa skončilo tragédiou, dvaja ľudia skočili do vody a už sa nevynorili

Po dvoch osobách vo veku 14 a 21 rokov pátrali policajti aj so služobným psom, hasiči aj dobrovoľní hasiči.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *