Home / SLOVENSKO / Kamenistá cesta k štyristoročnej Katarínke dostane asfaltový povrch, nápad dobrovoľníkov zrealizuje kraj

Kamenistá cesta k štyristoročnej Katarínke dostane asfaltový povrch, nápad dobrovoľníkov zrealizuje kraj

26.6.2024 (SITA.sk) – Prístup k zrúcanine Kostola a kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej v lesoch Malých Karpát sa má ešte v tomto roku zásadne zlepšiť.

Trnavský samosprávny kraj za jedno euro odkúpi terajšiu kamenistú cestu a následne sa postará o jej asfaltový povrch.

Vyčlenili vyše tristotisíc eur

V rozpočte kraja je na túto investíciu vyhradených 360-tisíc eur. Majetkové vysporiadanie s obcou Dechtice, ktorej cesta v súčasnosti patrí, schválili v stredu krajskí poslanci.

Proti nie sú ani dobrovoľníci, ktorí sa o zrúcaninu, známu pod názvom Katarínka, už tridsať rokov formou letných táborov starajú.

S myšlienkou spraviť z poľnej cesty asfaltovú prišli práve dobrovoľníci z občianskeho združenia Katarínka.

Podpora cestovného ruchu

Jeho zakladateľ Peter Herceg pre agentúru SITA potvrdil, že už pred viacerými rokmi dali vypracovať projektovú dokumentáciu, ktorú následne odovzdali obci Dechtice.

Myšlienky vybudovania cesty s dĺžkou asi 1500 metrov k atraktívnej pamiatke sa teraz ujal Trnavský samosprávny kraj, ktorý ju dokáže aj zafinancovať. Samozrejme, asfalt bude končiť pred napojením na lesnú cestičku.

Župan Jozef Viskupič už pred tromi rokmi avizoval, že kraj prispeje na obnovu viacerých ciest, ktoré vedú k turistickým cieľom a podporí tak domáci cestovný ruch.

Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej medzi obcami Dechtice a Naháč v okrese Trnava založili v roku 1618 a patril františkánskemu rádu.

V roku 1786 bol kláštor dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Mnísi ho opustili a kláštor s kostolom sa postupne začal meniť na ruiny.

Dobrovoľníci pracujú každé leto

Od roku 1994 dobrovoľníci každé leto pracujú na záchrane zrúcaniny pred jej zánikom, zabezpečujú archeologické výskumy a počas roka organizujú podujatia pre verejnosť.

Najväčším z nich býva Deň otvorených dverí, ktorý sa koná vždy 5. júla, na sviatok Cyrila a Metoda.

Počas troch desaťročí sa viac ako 2000 dobrovoľníkom podarilo komplexne zakonzervovať všetky múry kostola, obnoviť zničenú kostolnú vežu a vytvoriť v nej expozíciu a rozhľadňu, či objaviť dve krypty, osem kaplniek a množstvo ďalších zaniknutých budov areálu.

Taktiež boli odhalené najstaršie dejiny tohto miesta, ktoré siahajú do obdobia existencie gotickej kaplnky a cintorína z 15. storočia.

Viac k témam: Kláštor Katarínka, Kostol a Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej
Zdroj: SITA.sk – Kamenistá cesta k štyristoročnej Katarínke dostane asfaltový povrch, nápad dobrovoľníkov zrealizuje kraj © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Po tragickej zrážke vlaku a autobusu zostáva v nemocniciach päť ľudí. Aký je ich zdravotný stav? (video+foto)

Vodič autobusu je napriek ťažkým zraneniam pri vedomí, Arriva komunikuje s jeho rodinou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *