Home / EKONOMIKA / Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku za posledných päť rokov vzrástol o 32 percent, väčšinu tvoria odídenci z Ukrajiny

Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku za posledných päť rokov vzrástol o 32 percent, väčšinu tvoria odídenci z Ukrajiny

26.6.2024 (SITA.sk) – Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku za posledných päť rokov vzrástol o 32 %. Podľa najnovších údajov Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR pracovalo k aprílu tohto roku približne 105-tisíc ľudí zo zahraničia, čo predstavuje výrazný nárast oproti aprílu 2019.

Najväčší prísun má na svedomí vojna na Ukrajine

Najväčší prísun pracovných migrantov nastal po ruskej invázii na Ukrajinu, ktorá spustila vlnu imigrácie.

„Asi 70 % z cudzincov pracujúcich na Slovensku pochádzalo z tretích krajín, čo je mimo Európskej únie (EÚ) a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), pričom viac ako polovica z nich pochádza z Ukrajiny,“ uvádza sa v správe Inštitútu pre stratégie a analýzy (ISA). Najviac cudzincov, konkrétne 36,5 %, pracuje v pozícii operátorov a montérov strojov. Viac ako 65 % pracujúcich cudzincov je zamestnaných na manuálnych pozíciách.

Z pohľadu vzdelania má 65 % pracujúcich zo zahraničia najvyššie dosiahnuté vzdelanie stredoškolské, zatiaľ čo vysokoškolské vzdelanie dosahuje 22,2 % cudzincov. U žien je podiel vysokoškolsky vzdelaných o niečo vyšší a dosahuje 26,3 %.

Jednoduchšie zamestnávanie cudzincov

Parlament schválil legislatívu, ktorá zjednodušuje niektoré aspekty zamestnávania cudzincov.

„Rozširujú sa možnosti získania modrej karty na účel vysokokvalifikovaného zamestnania a upravujú sa podmienky pre získanie dlhodobého pobytu. Navyše sa vypúšťa povinnosť preukazovať finančné zabezpečenie pobytu pri podaní žiadosti o povolenie na pobyt a zamestnanie,“ píše sa v legislatívnom zmenení. Na druhej strane sa prijali aj opatrenia na zníženie nelegálnej migrácie.

Viac k témam: Cudzinci, Cudzinci z Ukrajiny, Migrácia, Nelegálna migrácia, Sociálne, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku za posledných päť rokov vzrástol o 32 percent, väčšinu tvoria odídenci z Ukrajiny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Samosprávy majú problém s nedostatočným vymáhaním daňových nedoplatkov, vyplýva to z analýzy Najvyššieho kontrolného úradu

Najvyššou položkou daňových príjmov samospráv je príjem z dane z nehnuteľností.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *