Home / SLOVENSKO / Vláda odmietla kandidátov na sudcov ESĽP, opätovne odobrila Schwarcza na Všeobecný súd EÚ

Vláda odmietla kandidátov na sudcov ESĽP, opätovne odobrila Schwarcza na Všeobecný súd EÚ

26.6.2024 (SITA.sk) – Kandidátom na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie je opätovne Juraj Schwarcz, ktorý ako sudca na danom súde pôsobí od roku 2009. Rozhodla o tom na stredajšom zasadnutí vláda.

Schwarcza ako kandidáta zvolila Súdna rada SR na zasadnutí 18. júna, pričom ho na pozíciu navrhla predsedníčka rady Marcela Kosová a členovia Dana Jelinková Dudzíková a Ľuboš Kunay.

Kto je Juraj Schwarcz?

Schwarcz svoju profesijnú kariéru začal ako podnikový právnik v rokoch 1975 až 1990 a v roku 1991 začal pracovať v súdnictve ako tajomník poverený obchodným registrom pri Mestskom súde v Košiciach. Nasledujúci rok bol vymenovaný za sudcu tohto súdu.

V rokoch 1992 až 2009 bol sudcom Krajského súdu v Košiciach a v rokoch 1994 až 2009 pôsobil na tomto súde ako predseda senátu. V rokoch 2005 až 2009 bol vymenovaný za predsedu obchodno-právneho kolégia. V roku 2004 bol na jeden rok pridelený na Najvyšší súd SR v rámci obchodného senátu.

V rokoch 1997 až 2009 bol externým členom Katedry obchodného a hospodárskeho práva na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a v rokoch 2005 až 2009 členom pedagogického zboru Justičnej akadémie SR. Za sudcu Všeobecného súdu EÚ bol Schwarcz vymenovaný 7. októbra 2009.

Všeobecný súd EÚ

… sa skladá z dvoch sudcov za každý členský štát. Sudcovia sú vymenovaní po vzájomnej dohode vlád členských štátov po porade s poradným výborom Rady Európskej únie, ktorého úlohou je poskytovať stanovisko k vhodnosti kandidátov vykonávať funkciu sudcu.

Ich mandát je šesť rokov s možnosťou opätovného vymenovania. Súd rozhoduje napríklad o žalobách podaných fyzickými alebo právnickými osobami, ktoré smerujú k zrušeniu aktov inštitúcií, orgánov a agentúr Európskej únie alebo o žalobách podaných členskými štátmi proti Európskej komisii.

Procházka a ďalší boli odmietnutí

Vláda, naopak, v stredu za kandidátov na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva odmietla, doterajšieho ad hoc sudcu daného súdu Ondreja Laciaka, žilinskú sudkyňu Marcelu Dolníkovú Žabkovú aj právnika a bývalého politika Radoslava Procházku.

Všetci traja boli zvolení na zasadnutí Súdnej rady SR 18. júna. V dôsledku stredajšieho rozhodnutia kabinetu však bude musieť voľbu zopakovať. Jedného sudcu spomedzi kandidátov nakoniec zvolí Parlamentné zhromaždenie Rady Európy.

Procházka v minulosti mimo iného pôsobil ako zástupca SR pred súdmi Európskej únie či ako spolupredseda Pracovnej skupiny pre spravodlivosť a vnútro v rámci Národného konventu SR o Európskej únii. Procházku za kandidáta navrhlo Združenie sudcov Slovenska a Slovenská advokátska komora.

Laciaka nominovala Notárska komora SR, Združenie sudcov Slovenska a Slovenská advokátska komora. Od roku 2016 pôsobí na ESĽP ako ad hoc sudca. Zároveň je, okrem iného, aj predsedom Výboru pre trestné právo v Rade Európskych advokátskych komôr.

Dolníková Žabková aktuálne pôsobí ako sudkyňa Okresného súdu Žilina a absolvovala študijný pobyt priamo na danom súde so sídlom v Štrasburgu. Na post sudkyne ESĽP ju navrhol člen súdnej rady Peter Šamko.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP)

… je inštitúciou Rady Európy, pričom je zložený z toľkých sudcov, koľko je členských štátov Rady Európy. Na súd sa môže obrátiť každý jednotlivec, mimovládna organizácia, alebo skupina osôb, ktorá sa domnieva, že niektorý z členských štátov RE porušil jeho práva zaručené Európskym dohovorom o ľudských právach (EDĽP) alebo dodatkovými protokolmi k EDĽP.

Viac k témam: Európsky dohovor o ľudských právach, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Rokovanie vlády, Sudca
Zdroj: SITA.sk – Vláda odmietla kandidátov na sudcov ESĽP, opätovne odobrila Schwarcza na Všeobecný súd EÚ © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Po tragickej zrážke vlaku a autobusu zostáva v nemocniciach päť ľudí. Aký je ich zdravotný stav? (video+foto)

Vodič autobusu je napriek ťažkým zraneniam pri vedomí, Arriva komunikuje s jeho rodinou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *