Home / SLOVENSKO / Ako využívať umelú inteligenciu na lepší život, starostlivosť o prírodu a mier vo svete

Ako využívať umelú inteligenciu na lepší život, starostlivosť o prírodu a mier vo svete

25.6.2024 (SITA.sk) – „Generatívna umelá inteligencia a technokratická paradigma: ako podporovať blaho ľudstva, starostlivosť o prírodu a svet mieru“ je téma, ktorú si nadácia Centesimus Annus pro Pontifice vybrala na medzinárodnú konferenciu v roku 2024. Podujatie sa uskutočnilo v Pápežskom patristickom inštitúte Augustinianum. Na záver sa v sobotu 22. júna uskutočnila súkromná audiencia udelená Svätým otcom Františkom a účastníkom sa prihovoril štátny sekretár kardinál Pietro Parolin. Čestným hosťom na konferencii bol slovenský priemyselník Milan Fiľo.

Cieľom medzinárodnej konferencie je preskúmať výhody a problémy súvisiace s rýchlym a rozšíreným vývojom umelej inteligencie (AI), s osobitným zameraním na generatívnu umelú inteligenciu (GenAI). Cieľom nadácie je prispieť k podpore etického a trvalo udržateľného využívania AI pre blaho ľudí a životného prostredia. Konferencia analyzovala etické a sociálne dôsledky AI a praktické riešenia, ktoré je potrebné prijať na vybudovanie budúcnosti, kde technológie slúžia ľudstvu a planéte.

V roku 2015 vydal Svätý otec František encyklikou „Laudato Sì“ naliehavú výzvu k starostlivosti o stvorenie, v ktorej zdôraznil morálnu povinnosť chrániť životné prostredie a brániť „chudobných a krehkosť planéty“. O osem rokov neskôr, v apoštolskej exhortácii „Laudate Deum“, pápež s väčšou silou potvrdil posolstvá „Laudato Sì“ a vyzval na hlbokú revíziu nášho životného štýlu a obchodných modelov a vzťahu medzi vedou, inováciami, ekonomikou a spoločnosťou. Pápež vyjadril znepokojenie nad vlažnou reakciou na jeho výzvy: „Svet, v ktorom žijeme, kolabuje a môže sa blížiť k bodu zlomu. Problémom nie je odmietnutie technológie, ale jej využitie pre spoločné dobro. Z tohto pohľadu predstavuje rýchly pokrok AI epochálne výzvy.”

Vo svetle magistéria Sv. otca Františka, si Konferencia kladie za cieľ analyzovať súčasnú situáciu, pozitívne aspekty a riziká spojené s AI a hľadať odpovede na niektoré základné otázky: na čo je AI? Je možné vyvíjať a používať AI etickým spôsobom? Je možné realizovať technologický a vedecký pokrok ako cestu k mieru? Je možné skĺbiť rozvoj generatívnej umelej inteligencie s rešpektovaním práv ľudí, začlenením tých najkrehkejších, so starostlivosťou o planétu, urobiť z nej nástroj integrácie medzi svetmi, ktoré sú čoraz viac prepojené, a pôsobiť proti rastúcim nerovnostiam?

„Konferencia v súvislosti s rozvojom AI priniesla veľa náročných otázok, na ktoré verím, že budeme schopní nájsť odpovede, ktoré v súlade s výzvou Svätého otca prinesú ľudstvu ako aj celej planéte prospech. Ďakujem členom Centesimus Annus na Slovensku za pozvanie na konferenciu,” povedal Milan Fiľo, prezident holdingu ECO – INVESTMENT a.s.

Informačný servis

Viac k témam: PR, Umelá inteligencia
Zdroj: SITA.sk – Ako využívať umelú inteligenciu na lepší život, starostlivosť o prírodu a mier vo svete © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Po tragickej zrážke vlaku a autobusu zostáva v nemocniciach päť ľudí. Aký je ich zdravotný stav? (video+foto)

Vodič autobusu je napriek ťažkým zraneniam pri vedomí, Arriva komunikuje s jeho rodinou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *