Home / SLOVENSKO / Šutaj Eštok spôsobil podľa progresívcov pasovú krízu, štát mešká s vydaním takmer 15-tisíc cestovných dokladov

Šutaj Eštok spôsobil podľa progresívcov pasovú krízu, štát mešká s vydaním takmer 15-tisíc cestovných dokladov

25.6.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 25. júna, 15:42

Štát mešká s vydaním takmer 15-tisíc cestovných pasov, pričom niektoré mali byť k dispozícii už niekoľko týždňov. Upozornil na to poslanec Progresívneho Slovenska Ján Hargaš s tým, že vláda tento problém spôsobila sama, keď zásadne navýšila poplatky za vydávanie dokladov.

„Nepredvídali, že ľudia budú chcieť využiť nižšie sadzby a nepripravili sa na to. Dnes absolútne nezvládajú nápor žiadostí a v omeškaní je k 21. júnu až 14 549 pasov,” uviedol Hargaš s tým, že minister vnútra Matúš Šutaj-Eštok spôsobil pasovú krízu, no teraz o probléme mlčí.

Na zlyhanie ministra sa skladáme všetci

Koalícia podľa opozičného poslanca vyhadzuje odborníkov, ktorí majú zlepšovať služby štátu, plánovať a predvídať, čo vedie k situácii, aká nastala s pasmi.

„Na manažérske zlyhanie ministra sa navyše poskladáme my všetci, pretože poplatok za omeškané pasy sa vracia. Pasy ale treba za niečo vyrobiť, a to bude daňových poplatníkov stáť takmer pol milióna eur,” upozornil Hargaš.

Vydanie trvá niekedy aj dva mesiace

Ako ďalej uviedol, niektorí občana sa podľa jeho informácii dozvedeli, že vydanie ich pasu bude namiesto 30 dní trvať až dva mesiace.

„Ľudia pre meškanie pasov museli presunúť či zrušiť zaplatenú dovolenku, ďalší pre výrazné prepúšťanie čakali na vybavenie pasu dlhé hodiny. Za vyšší poplatok tak ľudia od štátu dostávajú výrazne horšiu službu. A minister si namiesto riešenia problému letí špeciálom na futbal,” uzavrel Hargaš.

Na problematiku meškajúcich pasov poukázal v pondelok 24. júna aj opozičný poslanec Juraj Krúpa (SaS).

Hargaš sa má opýtať Mikulca a Ódora

Ministerstvo vnútra SR v reakcii Hargašovi odporúča, aby sa pýtal svojich kolegov z opozície Romana Mikulca (hnutie Slovensko) a straníckeho kolegu Ľudovíta Ódora z Progresívneho Slovenska „prečo svojím amatérskym (ne)konaním spôsobili tieto problémy, ktoré súčasné vedenie rezortu vnútra rieši už od nástupu“.

Súčasnú situáciu totiž podľa rezortu primárne spôsobilo bývalé vedenie ministerstva vnútra pod vedením Romana Mikulca a Ľudovíta Ódora, ktorí nezakontrahovali dodanie nových strojov na výrobu pasov a rovnako nezabezpečili dostatok čistopisov.

„Počet žiadostí o pasy sa však postupne vracia do normálu, napriek tomu stále nie sme v situácii, aby sme všetky pasy vydávali v štandardnej lehote,“ uviedlo ministerstvo.

Vytvoriť chcú nové personalizačné centrum

Keďže cestovné pasy podľa rezortu vnútra personalizuje len jediné pracovisko na Slovensku, konkrétne Národné personalizačné centrum v Bratislave, problém s meškaním výroby pasov sa týka celého Slovenska.

„Snahou súčasného vedenia je preto vytvoriť nové personalizačné centrum, aby bol plne pokrytý dopyt občanov po nových dokladoch. Do konca minulého týždňa sme evidovali takmer 342-tisíc žiadostí. Denne personalizujeme vo viaczmenných prevádzkach okolo dvetisíc pasov, problémom sú však technické zariadenia personalizačného centra, ktorých životnosť skončila už pred šiestimi rokmi,“ zdôraznilo ministerstvo vnútra.

Doplnilo, že nová technika bola obstaraná ešte v roku 2019, avšak predchádzajúce vedenie rezortu vnútra z neznámych dôvodov nové stroje nezakontrahovalo. „Objednané už sú, avšak dodané budú až na jeseň,“ dodal rezort vnútra.

Viac k témam: cestovné pasy, Doklady, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Minister vnútra SR
Zdroj: SITA.sk – Šutaj Eštok spôsobil podľa progresívcov pasovú krízu, štát mešká s vydaním takmer 15-tisíc cestovných dokladov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Po tragickej zrážke vlaku a autobusu zostáva v nemocniciach päť ľudí. Aký je ich zdravotný stav? (video+foto)

Vodič autobusu je napriek ťažkým zraneniam pri vedomí, Arriva komunikuje s jeho rodinou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *