Home / SLOVENSKO / Trnavu čaká historicky prvý pochod za práva LGBT+, bude sprevádzaný aj bohatým kultúrnym programom

Trnavu čaká historicky prvý pochod za práva LGBT+, bude sprevádzaný aj bohatým kultúrnym programom

24.6.2024 (SITA.sk) – V Trnave sa v sobotu 29. júna uskutoční prvý Pride v histórii mesta. Okrem pochodu za práva LGBT+ ho bude sprevádzať bohatý kultúrny program. Podujatie sa začína o 13:00 na Nádvorí na Štefánikovej ulici.

Podľa organizátorov je určené pre všetkých, ktorým záleží na rovnoprávnosti a rozmanitosti v našej spoločnosti. Trnavský sprievod je súčasťou pridov, ktoré sú organizované aj v iných mestách Slovenska, napríklad v Bratislave, Banskej Bystrici či Košiciach.

Demonštrácia za práva ľudí

„Pride Trnava organizujeme ako demonštráciu za práva LGBT+ ľudí. Prostredníctvom podujatia chceme upozorniť na nerovnoprávnosť LGBT+ ľudí s väčšinovou spoločnosťou. V sobotu 29. júna budeme kráčať za všetkých, pretože medzi LGBT+ patria aj marginalizované skupiny, ako aj Rómstvo, migrantstvo, ľudia s mentálnym alebo fyzickým znevýhodnením. Sme sociálne slabí, pochádzame z vylúčených komunít, sme ľudia bez strechy nad hlavou. Práve preto sú na Pride vítaní všetci a všetky, ktorým záleží na ľudských právach,” povedal v mene organizátorov z neformálneho kolektívu Status Queer Adam Olšiak.

Okrem samotného pochodu, ktorý má vyhradený čas od 14:30 do 15:30, pripravili organizátori sprievodný program s hudobnými vystúpeniami a diskusiou na tému Čo robia pre nás komunitné centrá?

Stánky ľudskoprávnych organizácií

Status Queer naplánoval aj ďalšie sprievodné aktivity v priestoroch Nádvoria, napríklad workshop na výrobu upcyklovaných peňaženiek s Pure Love, workshop vyšívania, bezplatné a anonymné testovanie na HIV, ale aj občerstvenie. K dispozícii budú stánky viacerých ľudskoprávnych organizácií.

„Pride Trnava 2024 bude príležitosťou pre LGBT+ ľudí, aby sa spojili, vzájomne sa podporili a postavili sa za vlastné práva. Okrem iného je cieľom vytvoriť bezpečný a akceptujúci priestor pre všetkých, bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu,“ uviedli organizátori v tlačovej správe.

Viac k témam: Dúhový pochod PRIDE, LGBT, LGBTQI+
Zdroj: SITA.sk – Trnavu čaká historicky prvý pochod za práva LGBT+, bude sprevádzaný aj bohatým kultúrnym programom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Štátny tajomník ministerstva práce Ondruš skončí vo svojej funkcii v polovici júla. Hlas už odobril nomináciu jeho nástupcu

Ondruš bol zvolený za poslanca do európskeho parlamentu ako zástupca strany Hlas - sociálna demokracia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *